През последните седмици цените на електроенергията на европейските пазари скочиха до многогодишни върхове заради съвкупност от фактори, вариращи от изключително високи цени на суровините и въглеродните емисии до ниско производство от вятър, пише Си Ен Би Си.

Нещо повече, не се очаква рекордното поскъпване на енергията да приключи скоро. Енергийните анализатори предупреждават, че изнервеността на пазара вероятно ще продължи през цялата зима.

"Най-големият фактор досега са цените на газа", коментира Глен Риксън, ръководител на отдела за енергийни анализи в Европа в Ес енд Пи Глоубъл Платс аналитикс (S&P Global Platts Analytics), цитиран от БТА.

По-високите цени на газа са "голям двигател" и при нарастването на цените на въглерода и въглищата до рекордни стойности, казва Риксън. По думите му все пак има и други подкрепящи фактори като ниското вятърно производство и липсата на ядрени централи на целия континент.

Според Риксън перспективите за цените на електроенергията в Европа тази зима ще бъдат силно зависими от цените на газа. Той очаква газът да поскъпне още повече през идните месеци, както и цените да бъдат силно променливи, с колебания от ниски или дори отрицателни почасови стойности, когато генерирането от вятър е високо, до много високи, както вече се вижда, когато вятърът е слаб и търсенето е високо.

Дефицитът изнервя пазара с наближаване на зимата, каза за CNBC Стефан Константинов, старши анализатор в Ай Си Ай Ес Енерджи (ICIS Energy). Това е съчетано с голямата конкуренция за доставките на втечнен природен газ от Азия и Южна Америка, което също тласка нагоре цените на газа.