Ядрените специалисти у нас настояват българското правителство да предприеме по-ясни и категорични политически стъпки пред ЕС с цел включване на атомната енергия като част от Зелената сделка на Общността. Това стана ясно по време на провелата се днес онлайн дискусия за бъдещото развитие на ядрената енергетика у нас, организирана от Българския атомен форум Булатом и интернет портала 3eNews.


Всичко за дискусията и меморандума на Булатом - четете на 3е-news.net >>


Експертите на Булатом са подготвили меморандум, който ще бъде изпратен до българското правителство и до ръководните органи на ЕС. В документа се настоява атомната енергия да бъде приета за част от "Зелената сделка" като се предвиди и финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности, наред с възобновяемите източници.

"Ядрените технологии и енергетиката трябва да бъдат част от новата, съгласувана индустриална стратегия на ЕС и българските политици трябва да направят всичко необходимо за постигането на тази стратегическа за България и Европа цел", пише в документа.

По отношение на подготвяната в момента у нас нова енергийна стратегия специалистите от Булатом настояват в нея да бъде включено развитие на енергетиката в България с реализирането на ядрените проекти "Белене" - блокове 1 и 2 и "Козлодуй" - блокове 7 и 8.

"Нашата позиция, защитавана и от цялата ядрена общност в България, както и от големите индустриални консуматори на електрическа енергия е, че атомната енергия има място в нисковъглеродния енергиен микс от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия. Това мнение защитават и близо половината българи, анкетирани от "Тренд". Нещо повече - 44% от анкетираните са на мнение, че българското правителство трябва да подкрепи искането ядрената енергетика да бъде включена в "Зелената сделка". За нас това означава ясен знак от страна на обществото за насоката за развитие на българската икономика и усилията, които държавата трябва да положи", става ясно от позицията на Булатом.