България ще продължи десетки години напред да разчита на АЕЦ "Козлодуй" за доставките на електроенергия. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който обяви, че на площадка край АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изграден нов ядрен блок. Това ще бъде Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", направен по изцяло нова, американска технология и ще се различава от сега съществуващите блокове на централата.

Дали и как ще се изпълнява това намерение на премиера тепърва предстои да се правят анализи, включително и дали хората одобряват начинанието. В наскорошно проучване за нагласите за развитие на ядрената енергетика у нас, обаче, ясно се вижда, че българите подкрепят своята АЕЦ "Козлодуй" и разчитат на тока от нея.

От проведената анкета на социологическата агенция "Тренд" става ясно, че 58% от българите смятат за необходимо да се развива атомна енергетика, включително в България. Проучването "Нагласи към развитието на ядрената енергетика в България" бе проведено по поръчка на интернет портала 3e-news.net за нагласите на българите по отношение на ядрената енергетика. От данните се вижда, че повече от половината българи подкрепят развитието на атомната енергетика, както в България, така и в Европа. Едва един на всеки десет от анкетираните е на мнение, че страната ни не трябва да развива ядрената си енергетика. Други 32 на сто не знаят или не могат да преценят това.

Диаграма: Тренд/3е-news

Агенция "Тренд" e попитала привържениците на развитието на ядрената енергетика как виждат те развитието на ядрените мощности. 43 на сто от анкетираните заявяват, че бъдещето трябва да бъде чрез изграждане на АЕЦ "Белене" и нови блокове в АЕЦ "Козлодуй". Единствено сред живеещите в София се отчита по-ниска подкрепа за този вариант.

Половината от анкетираните също така са съгласни с твърдението, че атомната енергетика е безопасна за здравето на хората при спазване на утвърдените стандарти за безопасност. Други 22 на сто от респондентите в проучването не подкрепят това мнение. Над три четвърти от хората пък са съгласни, че ядрената енергетика създава нови работни места и подпомага местното и национално икономическо развитие на държавата. Тази тема днес също бе акцент от изказването на премиера Борисов, който потвърди ангажимента на държавата за запазване на работните места в АЕЦ-а и комплекса "Марица Изток".

Близо две трети от анкетираните в проучването се съгласяват и с твърдението, че АЕЦ дава тласък в развитието на високите технологии. Малко над една четвърт не знаят или не могат да преценят това.

Сред мнозинството от българите преобладава мнението, че производството на атомна енергия е по-евтино от производството на ток от други източници. В същото време 55 на сто от хората са съгласни, че в дългосрочен план атомната енергия е по-конкурентоспособна от енергията произведена от други типове генериращи мощности.

Графика: Тренд/3е-news

Какви проекти развива България

Разходката на премиера Борисов до АЕЦ "Козлодуй" дойде като продължение на разговорите на правителството с помощник държавния секретар по енергийните въпроси на САЩ Франсис Фанън, който бе на посещение у нас в началото на месеца. Той определи проекта "Белене" като търговски и технически лош. Тогава той специално отбеляза, че подобни руски проекти няма да подобрят енергийната сигурност на България. Проектът за АЕЦ "Белене" е "базиран на остарели технологии, които Русия отказва да използва дори на своя територия. Защо България би искала да бъде тестов обект на остаряла технология?", попита Фанън при разговорите си с енергийния министър Теменужка Петкова. По думите му подобно ядрено съоръжение като "Белене" само ще погълне грешни пари.

Диаграма: Тренд/3е-news

Важно е да се знае, че в момента се анализират възможностите за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". В същото време американската компания "Уестингхаус" проучва дали е възможно да доставя свежо ядрено гориво за родната АЕЦ.


Новини и анализи за енергетика, екология, икономика - четете в 3е-news >>