Поскъпването на петрола, което наблюдаваме в последните два месеца се основава на грешни анализи. това твърди шефът на отдела за проучване на пазарите за суровини в Citigroup Ед Морс.

Той е човекът, който прогнозира срива на цените на петрола през 2014 година, предсказа и отмяната на сделката на ОПЕК за свиване на добивите преди месец.

Според Морс, грешката е в оценката на намаляване на добивите в световен мащаб. Те са ограничени само в старите находища, но те не са повече от 45% от всички. докато в новите петролни находища се влагат много пари и технолочигни открития и там добивите не само не намаляват, но се и увеличават.

"Нелогично е да се казва, че има намаляване в добивите на петрол от места, където въобще от известно време не се добива-например в Канада", казва Морс. Той посочва още ,че ОПЕК има възможност да добива средно по 35 милиона барела дневно без проблеми в продължение на 50 години.

"Саудитска Арабия може да доставя по 15 милиона барела дневно на клиентите си, докато производството й се оценява на 10.8 милиона барела. Но тази държава добива петрол и на други места, извън границите си", дава пример аналитикът.

Високите цени на суровината-около 75 долара за барел-ще се задържат още известно време, смята той. Причината-проблеми с доставките от Либия и Венецуела, санкциите срещу Иран и търговските проблеми между САЩ и Китай.

Но от началото на следващата година морс прогнозира спад на цената до 45 долара за барел.