Без внос на хора отвън икономиката на България няма как да продължи да се расте с положителен темп. Това каза Надя Василева, представител на ManpowerGroup пред телевизия "Блумбърг".

По думите ѝ работодателите са поставени пред доста тежка задача с намирането на служители.

"Доста от тях дори премислят своите планове за по-нататъшно развитие, връщат поръчки и не изпълняват определени договори именно заради липсата на подходящи кадри. Това се вижда и в строителството, и в производството, и в ИТ. Така че светкавично трябва да се вземат мерки за внос на хора отвън - и в ниските, и във високите позиции", каза експертът.

Според Василева колкото повече се освободи и либерализира този процес, толкова по-бързо нещата ще се стабилизират.

"Другото решение, което имаме, е единствено роботизацията и влизането ѝ с пълна пара, което за съжаление не се вижда много на пазара в България", посочи тя.

Според нея, най-активните работодатели са от сектор "производство", следвани от "земеделие и горско стопанство", "търговия на едро и дребно", "финанси", "застраховане", недвижими имоти" и "бизнес услуги" - това са традиционните сектори, в които работодателите са оптимистични.

Василева каза още, че в строителството има най-много връщане на поръчки и затруднения от страна на работодателите.

"Има внос на персонал от Украйна и Виетнам, но са много малко. Би трябвало да бъдат доста повече. Надявам се скоро да има някаква яснота какво точно е необходимо на икономиката в България по сектори и по фирми. Така ще знаем ясно колко, какви хора, от къде, с какви качества и умения трябва да бъдат целенасочено внесени по най-бързия начин".