Германското правителство е предложило на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп финансова подкрепа за до 1 млрд. евро (1,21 млрд. долара) в опит да попречи на Вашингтон да наложи санкции срещу газопровода "Северен поток-2". Това сочи документ, публикуван днес от неправителствената организация Де У Ха (DUH) и цитиран от ДПА и БТА.

Твърди се, че финансовият министър Олаф Шолц е предложил парите за внос на втечнен природен газ от САЩ в лично писмо с дата 7 август 2020 година до американския му колега Стивън Мнучин.

Ръководителят на организацията Саша Мюлер-Кренер определи предложението като "скандално" и "мръсна сделка за сметка на трети лица".

Съгласно документа, германското правителство е предложило да инвестира в разработването на терминали за втечнен природен газ във Вилхелмсхавен и Брунсбютел, на крайбрежието на Северно море.

В замяна от САЩ е поискано да позволят "невъзпрепятстван строеж и експлоатация на "Северен поток-2"".

Де У Ха и други екоактивисти се противопоставят на разширяване на инфраструктурата за втечнен природен газ в Германия и на газопровода "Северен поток-2". Съоръжението е почти завършено въпреки американските санкции срещу него и засилващите се призиви Германия да се откаже от проекта.