В отношенията между Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и която и да било браншова организация няма никаква драма, със зърнопроизводителите също. Известно е, че те доста изненадващо за нас, след приемането на бюджета, имайки предвид, че предходната година изключително коректно и толерантно отказаха украинска помощ, но поради много ниските борсови цени през тази година решиха, че могат и те да поискат компенсации за войната, каза земеделският министър Кирил Вътев, цитиран от БТА. Затова в понеделник, 22 януари, от 16:30 часа в Министерски съвет е насрочена среща на земеделците с министър-председателя акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, министъра на финансите Асен Василев, в която ще участва и Вътев.

По думите на министъра наземеделието трябва да се проведат много внимателни разговори кой има нужда и кой колко загуби търпи вследствие на войната в Украйна и пазарната конюнктурна ситуация. Такава задача е възложена на екип на МЗХ и в понеделник сутрин анализът трябва да е готов, допълни Вътев.

"Известно е, че в икономиката има печалба от мащаба, т.е. трябва ли всички да получат? Най-големите трябва ли да получат? И на тази база да се определи какви модулации трябва да се сформират, за да може да има бюджет и да бъдат подкрепени тези, които реално имат нужда", коментира Кирил Вътев.

По отношение на европейските избори през юни Вътев цитира социологическо проучване, според което Зелените ще загубят твърде много места в следващия Европейски парламент. "Има оксиморони в изискванията - да свалите растителната защита, както и използването на торове и да увеличите добивите. Как да стане", пита министърът.

Вчера Вътев е имал среща с украинския земеделски министър Микола Солски, на която Солски е твърдял, че на среща в Давос министър-председателите на двете страни са се договорили. Вътев обаче е посочил, че докато той не се срещне с акад. Денков, не може да поеме никакви ангажименти.

"Ние искаме нашите производители, които търпят в момента щети на пазара поради дъмпинговите цени на Украйна, да бъдат защитени", заяви българският министър.

Вътев е подчертал пред украинския си колега, че се създава огромно напрежение поради идеята за либерализация на търговията с абсолютно всички украински стоки. Солски е отвърнал, че това не е вярно, но по думите на Вътев тепърва ще се изяснява истината