"Спирането на вноса от Украйна беше временна мярка, но тя трябва да продължи", коментира по Нова телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев. Според него обаче забраната не е повлияла така, както се очакваше.

Той обяви, че голяма част от родната продукция е била продадена, но все още има и такава по складовете. Производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат, каза министърът.

"Вносът на пшеница, например, не е чак толкова голям в България, но трябва да се търсят алтернативи. Европейският съюз трябва да търси износ на пшеница към трети страни, защото количествата, които имаме в България и в целия регион, са такива, че нито може да се качи много цената, нито само спирането на вноса ще свърши работа", коментира министърът.

"Кризите продължават, те не са овладени. При пшеницата и при зърнените култури, според мен, ще продължават не само този сезон", добави Явор Гечев.

Гечев очаква забраната за внос от Украйна да продължи, въпреки недоволството на някои европейски държави.

По думите му ЕС не е достатъчно прецизен и бърз при взимането на решения. "Това, което България успя да направи, е да разтърси цялата система. Ние бяхме инициатори на редица действия вътре в ЕС, което е лично моя гордост. Показахме, че сме достоен член на ЕС и че гласът ни може да се чува, но това не е достатъчно", добави министърът.

Според Гечев преди приключването на новата реколта, ЕК и държавите членки трябва да направят т.нар. гаранционни фондове, за да може количества зърно да се изнасят, а не само да се забранява вносът.

Аграрният министър нарече средствата от Европа недостатъчни и обясни, че въпреки това те всеки момент ще стигнат до производителите. Според него фалити тази година няма да има, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.