Джеф Безос е продал акции на своята компания Amazon Inc. за близо 2 млрд. долара през последните няколко дни, според публикувани финансови документи.

В предварително уговорени продажби в петък и понеделник основателят и изпълнителен директор на Amazon е продал 905 456 акции на обща стойност 1,84 милиарда долара, според данни от Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC). Времето на продажбите съвпада с момента, в който Amazon представи през миналия четвъртък финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2019-а година, отчитайки тримесечна печалба от над 3 милиарда долара.

Във вторник акциите на Amazon поскъпнаха с 2,27%, като пазарната капитализация на компанията надвиши за пръв път гросмайсторското ниво от 1 трлн. долара при затварянето на Уолстрийт. Така тя се превърна в четвъртата компанията от елитния технологичен кръг, в който вече членуват Apple Inc., Microsoft Corp. и компанията-майка на Gologle - Alphabet Inc.

Amazon успя да преодолее, но само за кратко, нивото от 1 трлн. долара по време на търговията в петък и след това отново в понеделник, но тогава така и не успя да задържи рекордната си пазарна капитализация до края на съответната сесия на Уолстрийт. Пред това водещата в света фирма за електронната търговия на дребно достигна прага от 1 трлн. долара през юли и отново на 4-ти септември 2018 година, когато обаче отново не успя да задържа това рекордно ниво, тъй като пазарната капитализация на всяка една компания се отчита официално само в края на съответния ден на търговия.

През миналия август Джеф Безос продаде акции на Amazon за близо 3 милиарда долара, точно както гигантът в електронната търговия претърпя най-лошия си период на загуби от последните 13 години.

Въпреки че не е ясно къде точно отиват парите от продадените акции, през 2018 година Джеф Безос заяви, че влага около 1 милиард долара от личните си средства на година в частното си космическо начинание - Blue Origin.