Американският долар започна да се повишава спрямо повечето основни валути. Щатската валута се повиши с 0.62% до 1.03929 долара за едно евро, като получи подкрепа от доходността на държавните облигации на САЩ, която падна рязко в сряда, но отново започна да се повишава в четвъртък.

Общата европейска валута спадна до едномесечното си дъно от сряда и ще остане под натиск, тъй като инвеститорите продължават да се съмняват, че ЕЦБ може да повиши агресивно разходите по заеми дори след като централната банка обяви нови мерки за смекчаване на пазарния разгром, който отново разпали опасенията за нова дългова криза в южната периферия на блока.

Британският паунд също остава под натиск, като се понижи с 0.47% до 1.21115 долара за една британска лира в очакване на срещата на Английската централна банка (BoE) в четвъртък.

Швейцарският франк обаче поскъпва с 1.24% до 0.98176 франка за един долар, след като Швейцарската национална банка (SNB) изненадващо повиши основната лихва за първи път от 15 години.

Така SNB се присъедини към другите централни банки, които започнаха да затягат паричната си политика в борбата с ускоряващата се инфлация, като увеличи основния си лихвен процент до -0,25% от нивото -0,75%, което прилага от 2015 г. насам.

Японската йена също като франка се повиши спрямо щатския долар в очакване на насроченото за петък заседание на Банката на Япония (BoJ), на която се очаква промяна в паричната политика, след като досегашната й политика за контрол на кривата на доходност на държавните облигации не дава резултати, а доведе до разпродажба на японски държавни облигации тази седмица. Японската йена нарасна с 0.64% до 133.30 йени за един долар.

Пазарите на акции винаги реагират негативно на повишаването на лихвите

тъй като стойността на кредитите, на които много разчитат инвеститорите в акции, се оскъпяват. Така се случва и в момента в началото на търговията по фондовите борси в Западна Европа, като реакция от една страна на решенията на Фед и от друга на изненадващото повишение на лихвите от Швейцарската национална банка с половин процент.

Оказва се, според Ройтерс, че първоначалната положителна реакция на дълго чаканото повишение на лихвения процент със 75 базисни пункта от страна на Фед, бърдо отшумя.

Общият европейски индекс Stoxx 600 на най-големите компании в Западна Европа се понижи с 1.79%. Същото се случва и с всички национални измерители на "сините чипове", който се понижават между 1.04% и 2.54%.

3e-news.net