В два дни дойдоха две успокоителни и една тревожна новина за доставките на Covid ваксини в ЕС. "Бионтех/Пфайзер" и "АстраЗенека"/"Оксфорд" обявиха, че ускоряват доставките в опит да преодолеят закъснението. "Модерна" обаче предупреди, че ще забави доставките на своята ваксина за потребители извън САЩ.

Това са трите ваксини, които досега получиха одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Ускорението при "Бионтех"

Германската лаборатория "Бионтех" (BioNTech) обяви днес ускоряване на доставките за Европейския съюз на ваксината срещу КОВИД-19, разработена съвместно с американската компания "Пфайзер" (Pfizer). "Бионтех" обеща през второто тримесечие на годината до 75 милиона дози повече от вече договорените, предаде Франс прес.

Увеличаването на доставките ще започне в седмицата от 15 февруари, каза в изявление, изпратено до АФП, финансовият директор на Бионтех Зирк Пьотинг.

След забавянето на доставките, дължащо се на промяна в производствената верига в завода в белгийския град Пюрс, "се връщаме отново към първоначалния си план за доставките", добави той.

ЕС договори до 600 милиона дози от тази ваксина и тя вече се използва в целия ЕС. (200 млн. с опция за още 100 млн. - от тези 600 млн. дози, бяха договорени на 8 януари.)

Днес у нас пристигна нова доставка тази ваксина. Този месец се очакват 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди дози. Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"АстраЗенека" увеличава доставките

Пак във връзка с бавния темп имунизации и критиките за това ЕС заяви, че британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) ще достави допълнителни 9 милиона дози Covid ваксини до март.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че това е "стъпка напред". Миналата седмица ЕК участва в много остър спор както с Обединеното кралство, така и с "АстраЗенека".

Но 40-те милиона дози, които сега се очакват, все още са само около половината от очакваното, на фона на продължаващите проблеми с доставките (какво се оказва не само от този производител).

През август ЕС подписа сделка за 300 милиона дози с "АстраЗенека" с опция за още 100 милиона.

Надеждите бяха за 80 милиона дози от тази ваксина да бъдат доставени през първото тримесечие на 2021 г. - въпреки че други източници посочиха цифрата 100 милиона - но компанията заяви, че има производствени проблеми в заводите си в Холандия и Белгия. Медиите съобщават, че това би означавало намаляване на доставките с 60% до края на март.

Тогава ЕК заяви, че обещаното от "АстраЗенека" трябва да бъде изпълнено, ако не от заводи в ЕС, то от британски. 

България очаква общо за февруари 260 хиляди дози от тази ваксина.

Забавяне при "Модерна"

Фармацевтичната компания "Модерна" (Moderna) вчера потвърди, че има забавяне в доставките на нейната ваксина срещу Covid-19 за получатели извън САЩ, с което увеличи неблагополучията на държавите, опитващи се да ускорят кампаниите си по ваксиниране, предаде ДПА.

Базираната в американския щат Масачузетс фирма съобщи, че е осигурила ревизирани указания за доставки в краткосрочен план, като успоредно с това работи за увеличаване на продукцията в производствения си обект в Швейцария.

Няколко европейски държави обявиха, че "Модерна" ще съкрати доставките си с 20 на сто през втората седмица на февруари.

Богдан Кирилов заяви днес, че в събота е била получена информация за намаляване с 2 хиляди дози на следващата доставка от тази ваксина. Така България ще получи 6 хиляди дози, но впоследствие доставката ще бъде компенсирана, увери той.

ЕК действа на пожар

Председателят на ЕК проведе стратегически преговори вчера с главни изпълнителни директори на фармацевтични предприятия, сключили договори за доставка на ваксини срещу Covid-19, предаде ДПА.

"Пандемията показа ясно, че производствените капацитети са ограничаващ фактор", заяви Фон дер Лайен в писмено изявление след края на видеоконферентния разговор, посветен на подготовката за борба с пандемията, новите щамове на коронавируса и производството. "От жизненоважно значение е да отговорим на тези предизвикателства", добави тя, като подчерта, че "индустрията ще бъде важен партньор" в подобряването както на дългосрочната готовност, така и на непосредствените предизвикателства, свързани с пандемията.

На срещата присъстваха директори на "АстраЗенека", "Бионтех/Пфайзер", "Джонсън и Джонсън", "Санофи", "Модерна" и CureVac. Това са компаниите, от които ЕС очаква доставки на ваксини.

ЕС съобщи, че е договорил широко портфолио от ваксини с различни технологии. Той е осигурил до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите кандидати за ваксини за държавите членки и за техните съседни страни.