До два пъти по-скъпо ще струва т.нар. "голямо пътуване" за наближаващия след по-малко от месец Великден. Обикновено около този празник, както и около Коледа и Нова година, у нас наблюдаваме най-мащабното придвижване на хора от една дестинация към друга. Със сигурност и тази година ще е така, след като дори локдауна и неизвестността около COVID-пандемията през 2020 г. не спря голяма част от българите да се отправят на път.

Разликата сега обаче е в цената на "голямото пътуване". Заради рекордните цени на автомобилните горива достигнати през последните месеци, на всеки, който ще тръгне на път, ще се наложи да похарчи доста по-голяма сума в сравнение с миналия Великден, например, а дори и с коледно-новогодишните празници. Просто цените на бензин, дизел, пропан бутан и особено на метана скочиха сериозно, което ще се отрази на разходите за пътуването.

Най-общо казано решилите да посетят роднини или да посрещнат празника на различно място ще трябва да се бръкнат с между 40 и 100% повече, за да заредят колата. За тези, които ще пътуват с автобус, нещата почти не са се променили, макар да има леко поскъпване на билетите. Най-евтино остава придвижването с влак, тъй като цените на БДЖ не са променяни. Но много от маршрутите пътуването отнема доста повече време спрямо това с кола. Затова се очаква тези, които ще тръгнат на път около Великден, най-масово да изберат варианта с автомобил.

Най-фрапантната разлика между сумата, похарчена за гориво преди година и тази сега, ще усетят хората, които притежават автомобил на метан. Ако допреди години този вариант бе изключително евтин, то след драстичното повишение на цените на природния газ от миналото лято насам, сега цените на метана са такива, че изобщо не може да се говори за по-евтино. Просто защото това да караш кола на природен газ е напълно съизмеримо с това да се придвижваш с аналогична на бензин.

От дните около Великден през 2021 г. (който беше на 2 май) до днес цената на метана е скочила над два пъти. По-конкретно със 106%. В началото на май миналата година килограмът у нас се е продавал средно срещу 1.40 лв., показват данните на специализирания портал fuelo.net. В момента цената на метанстанциите се движи около 2.89 лв. Така придвижването на метан вече категорично не е по-евтино от което и да било гориво, даже е почти 100% съизмеримо с бензина, което пък е най-скъпият вариант. Вероятно и поради тази причина вече не са един и двама българите, които се отказват от колите си на природен газ и си купуват други, предимно на пропан бутан.

При последния цените също са скочили сериозно, макар и не чак толкова като при метана. На 1 май 2021 г. литър пропан бутан у нас е вървял средно по 1.09 лв. В момента цената му вече е 1.58 лв., което е с 44% по-скъпо. Това нарежда автогазът на второ място по поскъпване сред автогоривата.

Незначително по-малко е то при дизела. Неговата цена за близо година се е вдигнала с 41 на сто - от 2.09 лв. за литър до 2.97 лв. Най-малко, ако може изобщо да се нарече така, е поскъпването при бензина. То е с 38% - от 2.10 лв. до 2.91 лв.

Така че на каквото и гориво да е колата на хората, те със сигурност ще трябва да похарчат с поне 40% повече пари, за да пропътуват аналогично разстояние спрямо миналия Великден, ако са избрали същата дестинация.

Разбира се до "голямото пътуване" остава близо месец, през което време цените на горивата по всяка вероятност ще се променят. От една страна петролът в последните дни започна леко да поевтинява. Което означава, че след около месец би трябвало да видим и намаление при цените на бензин, дизел и пропан бутан. От друга страна обаче котировките на нефта се отразяват на цените на бензиностанциите след около месец, а в момента цената на петрола, макар и намаляваща от няколко дни насам, все пак е по-висока в сравнение с края на февруари. Така че не е изключено до Великден да има и още малко поскъпване на бензин, дизел и пропан бутан. Макар някои експерти да прогнозират пък леко поевтиняване. Ако няма резки изменения на пазара или критични ситуации, вероятно цените на автогоривата едва ли ще се различават кой знае колко от сегашните, което означава, че разходите за "голямото пътуване" ще бъдат съизмерими с тези, ако се прави към днешна дата и вероятно ще се различават с не повече от лев-два в зависимост от дестинацията.

Голямата въпросителна обаче е цената на метана. От 1 април КЕВР ще определи нови пределни цени за природния газ. От "Булгаргаз" искат от регулатора да позволи поскъпване от 58%. Ако това се случи, то за шофьорите на метанови автомобили цената на пътуването ще стане най-висока от всички горива, докато само допреди година бе най-евтино.

Към парите, които ще трябва да бъдат похарчени за гориво, в някои случаи трябва да се прибави и цената на е-винетката, ако собственикът на колата не си купува годишна. За разлика от горивата, техните цени не са се повишавали. В зависимост за колко дни ще се пътува и за кога е планирано тръгването и връщането, алтернативите са уикенд или седмична винетка. Цената на първата за лек автомобил е 10 лв., а на втората - 15.

С личния автомобил излиза най-скъпо

Например отиване и връщане от София до Пловдив, за което пробегът е средно 280 км, по Великден 2021 г. е струвало на шофьор със средностатистически бензинов автомобил около 35 лв. Ако до тазгодишния Великден цените се запазят на сегашните нива, същото пътуване ще коства вече 48-49 лв. Изминаването на разстоянието от София до Пловдив и обратно на дизел преди е струвало около 29 лв. а сега се очертава да е с около 12 лв. отгоре. С автомобил на пропан бутан пробегът е поскъпнал с с около 9 лв., достигайки 31 лв. С автомобил на метан, както вече отбелязахме, цената е приблизително колкото с бензинов. Разликата обаче е, че преди година сумата е била около 23.50 лв., а сега ще е 48.50 лв.

Още по-голямо ще е увеличението на цената на пътуването при по-далечни дестинации. Ако човек ще се отправи от София към Варна за празника, а след него ще се върне обратно, се очертава да измине разстояние от около 1000 км. С бензинова кола това ще му струва около 175 лв., докато при цените около миналогодишния Великден същото пътуване е излизало 127 лв. С дизелов автомобил същото пътуване за година е поскъпнало с около 43 лв. до 149 лв. Шофьорите, каращи на пропан бутан, ще трябва да платят за същото пътуване примерно 111.50 лв., което е с около 35 лв. повече в сравнение с преди година. И отново над два пъти по-голям се очертава да бъде разходът от бюджета на шофьорите с коли на метан. Ако за миналия Великден изминаването на това разстояние им е струвало около 85 лв., то при сегашните цени ще трябва да похарчат с около 90 лв. отгоре.

Ако човек, живеещ в Монтана, реши да се възползва от офертите за Великден, които предлагат някои от хотелите на Златни пясъци, например, ще трябва да пропътува почти цяла Северна България. Отиване и връщане по най-прекия маршрут в случая означава пробег от около 850 км. При сегашните цени на автогоривата, с бензинов автомобил пътуването ще струва 147 лв. или с около 40 лв. повече в сравнение с миналогодишния Великден. С дизелова кола увеличението на цената ще е около 36-37 лв. и на бензиностанцията ще трябва да се зареди за около 125 лв. Шофьор, който кара на пропан бутан, ще трябва да си купи гориво за около 94 лв., докато през миналата година е давал близо 30 лв. по-малко. Най-ощетените от скока на цените на горивата шофьори - тези с коли на метан, отново ще трябва да си подготвят над двойно по-голяма сума в сравнение с миналогодишните великденски празници. За тях сумата, която трябва да отделят за това пътуване, е нараснала от 71 на 146 лв.

Естествено всички тези суми са условни, тъй като зависят от това за малък или голям автомобил става въпрос, какъв е стилът на шофиране, дали ще се пътува само по магистрала, където разходът се увеличава, дали само по стандартен междуградски път с ограничение 90 км/ч, при каквито условия колите харчат най-малко и т.н. Затова сметките се правят за средностатистически автомобили, за които приемаме, че средният разход на бензин ще бъде 6 литра на 100 км, при дизела приемаме, че ще харчи 5 на сто, при пропан бутана - 7 на сто, а при метана - 6 кг на 100 км.

Алтернативата автобус

Естествено, голямото пътуване може да излезе и по-евтино, ако човек не разполага с кола или реши, че не си струва да харчи толкова пари, ако ще пътува за празника сам. Автобусите са добра алтернатива, особено предвид факта, че почти няма точки у нас, които да не са свързани по този начин. Естествено в някои случаи може да се наложи и прекачване, но те по-скоро са изключение.

Да вземем пример със същите дестинации. Автобусният билет за пътуване между София и Пловдив при различните превозвачи струва между 12 и 15 лв. в посока. Ако се купи за отиване и връщане, една от компаниите предлага цена от 24.91 лв. Така разходът пада наполовина в сравнение с пропътуването на маршрута София-Пловдив-София с кола на бензин. Приблизително същото е положението и при пътуване между София и Бургас. Двупосочният билет за автобус струва 44.20 лв., а в едната посока билетите вървят по 25 до 28 лв. За маршрута София-Варна-София цената е 56.10 лв., а еднопосочните билети са по 33 лв. От Монтана до Варна с автобус се пътува срещу 39.95 лв. От Благоевград до Бургас пък пътуването в двете посоки ще излезе 34 лв.

Най-евтино си остава с влак

Най-евтината алтернатива за пътуване у нас си остават държавните железници. При тях дори цената на стандартния билет е драстично по-ниска, ако човек я сравни с варианта да пътува с кола. Също така обаче трябва да се има предвид, че немалко хора биха могли да ползват отстъпки, благодарение на които билетите поевтиняват дори наполовина. Такива има за пенсионери, ученици, студенти, БДЖ продава и т.нар. групови билети, с които могат да се возят семейства или групи приятели, ако са между трима и шестима души. Естествено и тук закупуването на билет за отиване и връщане носи намаление в цената, от която отново хората с право на намаления за еднопосочно пътуване, получават такова и при двупосочно.

Но дори и без право на никакво намаление, пътуването с влак си остава най-евтино. Така например стандартната тарифа за маршрута София-Пловдив е 9.15 лв. за втора класа. Човекът ще трябва да доплати и 50 ст. повече, ако реши да си запази място. Двупосочният билет пък е на цена от 16.45 лв., като за запазени места и за двете пътувания ще трябва да се извади още едно левче.

От столицата до Бургас стандартната тарифа на БДЖ е 19.20 лв. в посока, а двупосочният билет се продава за 34.55 лв. Билетът София-Варна-София струва 43.20 лв., а само в едната посока - 24 лв. Ако човек от Монтана реши да пътува с влак до Морската столица, ще трябва да плати 23.20 лв. в едната посока или 41.70 лв., ако си купи двупосочен билет.

Единственото неудобство при влаковете е по-дългото пътуване. Ако средно с кола пътуването от София до Пловдив отнема около час и половина, а с автобус то е около два часа, то с влак отнема два часа и половина. При по-далечните дестинации времето се удължава още повече, а съответно и разликите спрямо автомобилния и автобусния транспорт. Когато има и прекачване, при каквито случаи понякога се налага и изчакване на втория влак, пътуването става доста по-времеемко. Но в крайна сметка, ако човек иска да пътува по-евтино или пък не може да си позволи алтернативен вариант, ще трябва да преглътне това неудобство.