Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че ЕС ще предложи санкции, насочени за първи път към ирански икономически оператори, участващи в руската война в Украйна. ЕС наказва Техеран главно заради осигурените от Техеран дронове за поразяване на цели в Украйна.

"За първи път предлагаме да санкционираме ирански организации, включително тези, свързани с Иранската революционна гвардия", каза Фон дер Лайен пред европейски депутати в Страсбург, цитирана от Ройтерс.

Фон дер Лайен каза, че 10-ият пакет санкции срещу Русия на обща стойност 11 милиарда евро (11,79 милиарда долара) ще бъде насочен към нови търговски забрани и контрол върху износа на технологии, включително дронове, хеликоптери и ракети.

БТА предаде, че сред предложените за санцки са износът на електроника, машини, резервни части, антени и кранове, още видове стоки с двойна употреба. 

ЕК настоява да бъдат въведени още мерки срещу заобикалянето на санкциите, срещу разпространители на руска пропаганда и военни ръководители. Ще бъдат засегнати 100 организации, както и парламентаристи и висши представители на руското правителство.

Фон дер Лайен обяви, че ЕС ще преследва олигарсите, които се опитват да скрият или прехвърлят собствеността на имуществото си в Общността.

Руският президент Владимир Путин води война в общественото пространство с армия от мрежи за пропаганда и дезинформация, които разпространяват отровни лъжи, за да поляризират нашите общества, заяви Урсула Фон дер Лайен.