Депутатите отхвърлиха Проекта на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на ГЕРБ-СДС.

Депутатите Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение номер Ц-27 от 1 юли 2021 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и средномесечната цена "ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/.

Предложението e компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 г., уточнява БТА.

По време на дебата един от вносителите - Жечо Станков, определи сметките за електроенергия като "непосилно високи". Той посочи, че самите търговци на електроенергия също са в ликвидна криза, а някои предприятия дори са отказали да отворят врати през януари. Според Станков в бюджета има средства, които да позволяват подпомагането на небитовите потребители. В началото на февруари ще видите отново ръст на цените, предупреди той. Станков изрази притеснение, че и цената на хляба ще продължи да расте.

Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" /ПП/ каза, че правителството трябва да определя размера и времевата рамка на помощта, а не Народното събрание.

В залата се чуха мнения, че високата цена на електроенергията изправя и общините пред невъзможност да плащат сметките си. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС смята, че депутатите трябва да реагират и да подкрепят небитовите потребители.

"Когато следващия път някой излезе и събере цялото обществено недоволство, поради недалновидна политика, тогава ще бъде много трудно за всички нас да поправяме грешките", каза тя.

Изказването на Кирилова предизвика реакция на Искрен Митев от ПП. Той призова да не се правят намеци за протести от трибуната на парламента. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин поиска депутатите да се придържат към дебата.

Петър Петров от "Възраждане" смята, че след изтичане на мораториума трябва да се даде сигурност на бизнеса.

Според Рамадан Аталай от ДПС правителството не чува проблемите на бизнеса. По думите му има средства от свръхпечалба в сектора, която може да се насочи за компенсации. Той поиска да се премахне въведеният през декември м.г. мораториум върху цените на тока, парното и газа и да се даде възможност на КЕВР да работи.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС каза, че още лятото от коалицията са предупреждавали за кризата в енергетиката. Няма по-добра помощ от навременната, каза тя и призова управляващото мнозинство за по-бързи действия, каза тя. Нека да излезе от политическото си говорене, става въпрос за оцеляването на българския бизнес, призова Петкова.

По-късно през деня енергийната комисия в парламента отложи гласуването на правила за избор на членове на КЕВР. Причината за това беше, че част от комисията поиска първо да мине коалиционна среща, която трябва да се състои утре.

Припомняме, че преди ден енергийният министър Александър Николов разясни каква помощ предлага ресорното министерство. А именно:

Очаква се промяна в първоначалното предложение за компенсиране, което се изчисляваше като 75 на сто от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена в сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец, но не повече от 30 процента от реалната борсова цена. Промяна е възможна, защото очакванията за прекалено високи цени на тока за бизнеса, които бяха от порядъка на 750 лева за мегаватчас, не са факт и пазарът в момента се движи в по-ниски стойности, каза министър Николов. Това позволява министерството да бъде по-гъвкаво относно ограничението от 30 процента от реалната борсова цена. Затова таванът, който ще бъде предложен като структура, ще бъде 250 лева на мегаватчас - промяна, валидна от януари.

Тази промяна трябва да бъде потвърдена с ново решение на Министерски съвет и нова нотификация от ЕК.