"Някой прикрива истината за горивата. Вече 4 месеца нито правителството, нито парламентът се интересуват от темата за високите цени на горивата. От един месец искаме да се създаде временна комисия. Вчера искахме да се извика шефът на ДАНС, за да разберем къде отива този лев. Докато протестираме в последния един месец в парламента, разликата вече стана 1,20 лв. Горивото наближава 4 лева", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, цитиран от БНТ.

От партията демонстрираха с флашмоб на една от столичните бензиностанции.

Добрев отбеляза, че при цена от 3 лв. управляващите "залъгваха" хората с едни 25 стотинки, но оттогава цената на бензина скочи на 4 лв. Подчерта, че разходите за производството на горивото не са се променили и попита защо горивата продължават да растат и кой има интерес от това?

Известно, е депутатите обсъждат компенсация от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли, като мярка, заложена в актуализацията надържавния бюджет. 

Делян Добрев допълни, че това, което може да се направи, е помощта за горивата да не е 25 ст. "Нека да е 1 лев, но да е за тези, които имат нужда. Безпредметно е да се подпомагат хората, които по три пъти седмично ходят до морето."

Добрев предложи, ако купуваме руски петрол, да му бъде сложено мито, защото тогава парите ще влизат в бюджета и ще се връщат на хората.

Допълнително обмитяване на вноса петрол от Русия и таван на цената на руския природен газа впрочем са и предложенията на Г-7.

Георг Георгиев от младежката организация на ГЕРБ смята, че е крайно време държавата да влезе във функциите си, "защото ако не се вижда понижаване на цените, то тогава говорим за краденето на въпросния вече над 1 лев всеки ден от нашите джобове".