Смятаме и можем да докажем, че горивото ни е надписано с 1 лв. за литър. Ако вземете цената на уралския нефт през 2018 г. и сега тя е една и съща, но горивото на бензиностанциите тогава е на цени между 1,88-1,95 лв. Сега е между 2,99-3,50 лв. Има близо 1,50 лв. Това каза по bTV депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев.

В Широка лък вчера председателят на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Делян Добрев и неговият екип са разработили проектозакон, който да звучи като закон срещу свръхпечалбите, които се получават от руските компании благодарение на дерогациите, които България издейства от ЕК (за изключение от забранителния режим да се купува руски петрол - б.р.), каза Борисов. Той призова за подкрепа на законопроекта и търсене на съвносители от други парламентарни групи, защото това е в полза на хората. Над 5 млрд. лева изтекоха от джобовете на българите за "Газпром", "Лукойл", посочи Борисов.

Нашата цел е, след като сме позволили на "Лукойл Нефтохим Бургас" и на "Литаско" да продължават да обработват евтин руски нефт, то тази печалба, която генерират в размер на 3,5 млрд. лв. само за вътрешния пазар да не отива в швейцарските сметки ("Литаско" е поделение на "Лукойл", регистрирано в Швейцария - б.р.), а да я прибираме във Фонда за енергийна сигурност. И оттам да я връщаме по модела за компенсация, който и към момента работи само че не 25 ст., а 1 лв., защото смятаме, че такова е надписването", коментира днес Делян Добрев. Той допълни, че при модела на служебния кабинет компенсацията ще бъде в рамките на 4-5 ст., докато ако обложим "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Литаско" компенсацията ще бъде 1 лв.

"Очаквам подкрепа от всички депутати, защото всички, които гласуват "против" този законопроект, спокойно можем да кажем, че са лобисти на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Литаско". Няма друга причина да се застъпиш за двете руски компании, вместо да гласуваш в интерес на българските потребители", каза още депутатът на ГЕРБ.