Мисля, че ги знам кои са бандите, за които говореше Бойко Борисов по отношение на "Булгаргаз". От една страна са Николай Павлов и Румен Радев, защото Павлов беше служебен министър в първото правителство на президента. И от другата страна са Асен Василев и всички около него, които са сега в управлението и които чегъртат. И така хората на Василев изчегъртаха хората на Радев. Това заяви бившият министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в предаването "Лице в лице" по bTV, след като в петък вечер цялото ръководство на "Булгаргаз" бе освободено по време на заседание на Българския енергиен холдинг.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата така: "В момента две хасковски банди се бият кой да вземе контрол. Най-малко ми отива да защитавам Николай Павлов, който е министърът на енергетиката на Румен Радев, него изчегърта. На пръв поглед изглежда, че това би било нещо срещу него. Според мен не е така, защото той вижда, че неговите изчадия се провалиха във всичко". 

Делян Добрев подчерта, че в ситуацията не е ясна ролята на настоящия министър на енергетиката Александър Николов, защото той бе служебен зам.-министър, назначен от държавния глава на 12 май м.г.

"Николов престоя на поста три месеца - до август, след което бе уволнен от същия този служебен кабинет на Радев. И след това се появи като номинация в кабинета на Слави Трифонов и на 13 декември пък бе назначен за министър. Така че може да не са само две бандите. Освен двете хасковски банди, може би има и трета банда, която участва в цялата тази схватка, но крайният резултат е лош", добави бившият енергиен министър. 

Според Делян Добрев, един много способен директор на "Булгаргаз" си тръгва, защото целта е да се раздели газовият пазар. 

"Един газов пазар за 3 милиарда лева да се раздели и да го вземат посредниците. За "Булгаргаз" ще остане само "Топлофикация-София" и другите клиенти, които не плащат, а всички платежоспособни клиенти ще отидат при частните търговци. Това е единият вариант, който може да се случи. Другата възможна хипотеза е, че "Булгаргаз" вместо да си купува газ директно от Азербайджан или да си внася газ с кораби от САЩ, или да сключи договор с "Газпром", той ще купува от тези посредници. Които ги знаем, тях ги имаше до 2012 г. и с много усилия първият кабинет "Борисов" успя на третата година да прекрати взаимоотношенията с тях и то защото изтече договорът", припомни депутатът от ГЕРБ.

Той припомни, че по време на първото правителство на ГЕРБ през 2012 г. газовите посредници са издавали фактури за покупко-продажба на синьо гориво с надценка за "Булгаргаз".

"След премахването на посредниците, цената на природния газ у нас се понижи с 22%. Но този договор, който подписахме ние тогава без посредници приключва в края на тази година. И затова е тази голяма активност по темата. Защото следващият договор не е хубаво да е директен с "Газпром Експорт" или с азерската страна или директно с производители, а вероятно ще бъде с посредници", допълни Добрев.

В отговор на въпрос как практически ще стане завръщането на посредниците във веригата, бившият енергиен министър обясни: 

"Мога да ви кажа как беше преди 2012 г. Държавата не беше подписала договор с "Газпром Експорт", а беше подписала с трима посредника. Те купуваха газ от "Газпром" и ни го препродаваха. Те бяха прекупвачи - купуваха на една цена и на нас ни го препродаваха на друга. Тяхната роля беше да напишат една фактура. Получават фактурата от "Газпром" и пишат нова фактура с тяхната надценка за "Булгаргаз". Никаква работа друга нямат освен да издадат една фактура". 

По думите на Делян Добрев, дори определението "прекупвач" е неточно за тези посредници, тъй като те не изпълняват тази функция. 

"Един прекупвач все пак отива при производителя, купува му стоката, местя я някъде, има транспорт. А тези нямат нищо - имат само една фирма и един кочан фактури. Получава фактурата от "Газпром Експорт" например за 100 лева и пише новата фактура за "Булгаргаз" за 120 лева. Разликата остава за него", каза още бившият енергиен министър.

Добрев бе категоричен, че историята е доказала, че държавата е подписала по-изгоден договор за доставка на природен газ, отколкото посредниците. 

"Всъщност посредниците може да са имали по-добри условия, но крайната сметка я плащаше българският потребител - с 22 процента по-скъпо. Тоест прогнозата ми е, че като се разпарчетоса така пазарът, те ще си сложат хубавите надценки. А "Булгаргаз" е регулиран от КЕВР, не забравяйте, неговата надценка е не повече от 2 процента. КЕВР дори не одобряваше 2 процента, а 1 процента. Вие мислите ли, че тези посредници ще работят за 1 процент надценка. Тоест какво да очакваме? Очакваме по-високи цени на газа", заключи бившият енергиен министър.

По думите на депутата от ГЕРБ уволненият шеф на "Булгаргаз" е уволнен за събития, случили се през последните 8 месеца.

"Всички неща, в които обвиняват Николай Павлов, са се случили в последните 8 месеца в кабинети, в които министри бяха и Петков, и Василев. За всяко едно действие на "Булгаргаз" има одобрение и от Българския енергиен холдинг и от служебния министър. Не може Николай Павлов да вземе еднолично решение. Това не е плод-зеленчук или да си вземеш такси. Има подписани договори с входна точка на този азерски газ и промяната на входната точка става с взаимна договореност на двете страни и материята е далеч по-сложна, отколкото искат да ни представят. Всичко, което се е случвало, се е случвало август и септември, когато Кирил Петков и Асен Василев са били министри, а Александър Николов е бил зам.-министър. И всичко се е случвало със санкциите и на БЕХ и на министъра", категоричен бе Делян Добрев.