Цената на дървата за огрев в страната вече е около и над 100 лева за кубик. Това показват данните от складовете, продаващи в големите областни центрове.

Поскъпването на горивата, на застраховките за автомобилите и заплащането на труда на дървосекачите са сред основните фактори за това поскъпване.

Миналата година цената на кубик дърва за огрев е била с 5-10 лева по-ниско. В Пловдив цената вече е 110 лева, в Русе-93 лева, но следващото зареждане на складовете със сигурност ще е на по-висока цена, съобщи БНТ. В София цената варира от 100 до 140 лева в зависимост от качеството.

Друга причина за поскъпването на дървата, според представители на бранша, е намалелият горски фонд, който е предназначен за сеч за отопление. А и износът за съседна Гърция отнема част от предназначените за отопление дърва за населението.

Поскъпването на дървата ще развихри незаконната сеч, убедени са представители на горските стопанства. Според тях, незаконните дърва вървят по 80-90 лева и се купуват, защото има хора, които не могат да си позволят друго отопление през зимата, освен на дърва.