Китай заплаши да отнесе спора с Европейския съюз пред Световната търговска организация (СТО) заради високите наказателни мита, които Брюксел предложи да наложи на китайските електрически превозни средства, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Китай си запазва правото да подаде жалба до Световната търговска организация и ще предприеме всички необходими мерки, за да защити твърдо законните права и интереси на китайските компании", каза говорителят на Министерството на търговията Хъ Ядун.

Митата на ЕС не само ще "нарушат взаимноизгодното сътрудничество" в областта на електрическите превозни средства, но и ще изкривят световната автомобилна индустрия и вериги за доставки, каза той.

Европейският подход е "очевиден акт на търговски протекционизъм" и може да наруши правилата на СТО, допълни Ядун.

Европейската комисия заплаши да наложи мита върху вноса на китайските електромобили до 38,1 на сто, след като разследване откри доказателства за незаконна подкрепа със субсидии.

По-високите вносни мита ще се прилагат само ако ЕС и Китай не могат да намерят решение на проблема и ще влязат в сила от 4 юли.

Европейската комисия заяви, че китайските компании са в по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии.