На 27-ми февруари, паундът достигна най-високите си нива от май 2017 г. насам: £1 = 2.28 лв. Това стана, след като се изясни, че британският парламент ще има думата дали срокът за излизане от ЕС да бъде удължен или не. И тъй като е вероятно парламентът да гласува за удължаване, което ще предотврати или отложи no-deal Брекзит, валутните пазари реагираха рязко на тази новина. 

В момента британската валута се държи добре, но колебанията не са изключени. При днешен курс купува от 2.22 лева за паунд, нещата изглеждат нормални.

Естествено, появиха се различни коментари за това какво ще се случи сс паунда през 2019 година. Едни го обявиха за валутата с най-голям капацитет на поскъпване, други очакват срив до нивата на еврото. Всичко зависи от развитието на ситуацията около Брекзит, в това експертите са категорични.

И все пак, ето някои от прогнозите за британския паунд:

-Според анализаторите на UBS Wealth Management, при излизане на Великобритания от ЕС без сделка, паундът ще падне максимум до 1.98 лв.

-При свикване на втори референдум или предсрочни парламентарни избори, спад също ще има, но той ще бъде значително по-малък. Причината за този спад ще бъде несигурността дали Remain ще спечели.

- Ако парламентът приеме сделката на Тереза Мей, ще има повишение на паунда в краткосрочен план, но в дългосрочен - стойността му ще върви само надолу заради несигурността относно бъдещите търговски взаимоотношения между Великобритания и ЕС, които тепърва предстои да се договарят.

- В случай на отлагане на Брекзит, се очаква леко повишение на досегашните стойности на паунда, защото удължаването на срока за излизане означава, че no-deal Брекзит става все по-малко вероятен сценарий. Разбира се, фактор в случая ще бъде основанието, на което Великобритания ще иска удължаване.