Страните членки на ЕС са постигнали съгласие по спешния план, целящ да се намали въздействието на потенциално пълно спиране на доставките на руски природен газ за Европа, предаде ДПА, като се позова на дипломати, предаде БТА.

Планът предвижда доброволно намаляване с 15 процента на потреблението на природен газ в страните членки от 1 август 2022 г. до 31 март догодина.

В допълнение ще бъде създаден механизъм, който ще задейства тревога на територията на целия ЕС в случай на голям недостиг и който ще въведе обвързващи цели за спестяване.

Съгласието е постигнато по документ, чиито разпореди били значително смекчени в сравнение с първи проект на текста на Европейската комисия. В смекчената версия на документа имало различни клаузи за освобождаване от прилагането на правилата, а прагът за въвеждане на обвързващи цели за спестяване също бил увеличен.

В Брюксел днес започва извънреден съвет на енергийните министри на държавите-членки от ЕС. Основната тема - осигуряването на газовите доставки и подготовка за зимата, съобщи БНР.

Очаква се министрите да обсъдят предложението на ЕK за 15% намаляване на потреблението на природен газ в Евросъюза от следващия месец до март идната година. Според последните предложения 5 страни-членки ще са необходими, за да задействат тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките вместо 3, както се предвиждаше по-рано. Всичко това на фона на задълбочаваща се несигурност на доставките на руско синьо гориво в Европа.