Напълно възможни са затруднения със зареждането по бензиностанциите в Италия и Франция в близките дни и седмици. Синдикатите в двете страни готвят стачки - в Италия заради спекулативни цени, във Франция - заради ... увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Италия: Мамят с цените

Управителите на италианските бензиностанции обявиха днес стачка, която ще започне от 19:00 часа (20:00 часа българско време) на 24 януари и ще продължи до 07:00 часа (08:00 часа българско време) на 27 януари, информираха италианските медии, на които се позова БТА. Така реално бензиностанциите ще останат затворени на 25 и 26 януари.

Профсъюзните обединения в сектора разкритикуваха изрично правителството на премиерката Джорджа Мелони, след като през последните дни членове на кабинета прехвърлиха отговорността за поскъпването на горивата върху дистрибуторите, обвинявайки ги в спекулации.

"Впечатлението на сектора е, че изпълнителната власт търси начини да прикрие собствената си политическа отговорност", се посочва в комюникето, в което се съобщава и за събиране на работници пред Палацо Монтечиторио в Рим - сградата на Камарата на депутатите в италианския парламент.

Правителството на Джорджа Мелони одобри във вторник серия от мерки за цените на горивата със заложена цел за по-голяма прозрачност при цените, определяни от дистрибуторите и противодействие на евентуални спекулации.

Въпреки това, дори при отчитане на съществуващите спекулационни явления, основната причина за повишението на цените е, че от началото на годината правителството отмени отстъпката върху акцизите, въведена преди месеци от кабинета на Марио Драги.

Италианското правителство планира да затегне контрола над фирмите, които управляват бензиностанциите в страната, в опит да спре повишаването на цените на горивата, предаде ДПА.

Собствениците на бензиностанции в Италия вече ще трябва да обявяват всеки ден цените на горивата, които продават, реши правителството.

На база ежедневните данни италианските власти ще изчисляват средна цена на горивата, която операторите на бензиностанции ще бъдат длъжни да показват на ценовите табла наред с продажните цени, които те се определили за своя търговски обект. Фирмите, които нарушат многократно това изискване, ще бъдат санкционирани. Бензиностанциите им ще бъдат запечатвани от властите за срок от 7 до 90 дни.

Правителството на Италия предприема тези мерки, след като през първите 8 дни на януари цената на горивата, продавани на бензиностанции в страната, се повиши с почти 10 процента на седмична база и достигна средно до 1,81 евро за литър.

Франция: Иде национален ден за стачки

Водещият синдикат във френския петролен сектор Се Же Те (CGT) призова днес за неколкодневна стачка през януари и февруари в знак на съпротива срещу проекта за пенсионна реформа на правителството, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Плановете на правителството предвиждат възрастта за пенсиониране да се увеличи от 62 на 64 години.

Планираните протестни действия засилват риска от трудности при снабдяването с горива, подобни на тези при предишната стачка през септември.

Се Же Те призова за стачка на 19 и 26 януари, както и на 6 февруари и "ако е необходимо спиране на дейността в рафинериите", се посочва в комюнике, публикувано днес.

Призивът доведе до "намаляване на потока" и "спиране на доставките", уточни пред АФП Ерик Селини, национален координатор за синдиката за петролната група "ТоталЕнержи" (TotalEnergies).

Профсъюзът обяви, че, ако е необходимо, на служителите ще бъде предложена нова стачка на 6 февруари, която ще доведе до спиране на работния процес в рафинериите.

Стачката ще започне с първоначално спиране на работа за 24 часа на 19 януари - национален ден на стачки и демонстрации по призива на осем френски синдиката срещу обявената във вторник пенсионна реформа.