Известният американски инвеститор и милиардер Уорън Бъфет каза днес, че отрицателните заглавия, включително за епидемията от коронавирус, не променят мнението му, че акциите са добър начин за дългосрочни инвестиции, предаде Ройтерс.

Пред Си Ен Би Си Бъфет каза, че не е специалист по коронавируса, но според него инвеститорите, планиращи капиталовложения с времеви хоризонт 10-20 години и съсредоточени върху печалбата на компаниите, ще установят, че са направили добър избор, като са вложили пари в акции.

Със сигурност не можете да прогнозирате пазара, като четете всекидневниците, каза той.

Ако погледнете сегашната ситуация, получавате повече пари от инвестициите си в акции, отколкото в облигации, допълни Оракулът от Омаха.

Бъфет отбеляза, че американската икономика е "силна, но малко по-слаба, отколкото преди шест месеца". Той призна, че епидемията е засегнала много от компаниите на инвестиционния му фонд Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway).

Милиардерът отбеляза, че много от около 1000-та заведения Деъри куин (Dairy Queens) в Китай са затворени, а други от компаниите му се сблъскват с нарушени доставки.

Винаги има проблеми, каза той.

Истинският въпрос е къде ще бъдат тези компании след пет или 10 години, допълни Бъфет.

Той говори, след като Бъркшър публикува годишните си резултати в събота.

Оперативната печалба е намаляла с 3 процента до 23,97 милиарда долара, подкопана от спад, свързан със застрахователния бизнес. Чистата печалба е достигнала рекордните 81,42 милиарда долара.