Австрия загуби днес обжалването срещу решение на ЕК отпреди пет години, позволяващо на Унгария да разшири АЕЦ "Пакш", след като Общият съд на ЕС отхвърли всичките й доводи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Страната, която граничи с Унгария, е поддръжник на производството на екологосъобразната електроенергия и от десетилетия се противопоставя на атомната енергия заради опасения за чистотата и безопасността.

Австрия даде под съд ЕК през 2018 г., след като изпълнителният орган на ЕС одобри година по-рано плана на Унгария да построи два нови реактора в АЕЦ "Пакш" с помощта на руската корпорация "Росатом". Това стана, след като като унгарските власти се ангажираха да вземат някои мерки, за да гарантират лоялна конкуренция.

"Общият съд на ЕС отхвърли подадената от Австрия жалба, оспорваща унгарската инвестиционна помощ, одобрена от ЕК", съобщи базираният в Люксембург съд. "Страните членки са свободни да определят състава на енергийния си микс и ЕК не може да изисква държавното финансиране да е насочено само към алтернативни източници на електроенергия", заявиха съдиите.

Австрия може да обжалва решението в Съда на ЕС, който е висшата съдебна инстанция на блока.