Азиатските акции и американските фондови фючърси се оказаха под нов силен натиск от продажби по време на търговията във вторник в резултат на новината за ареста на високопоставен служител на китайската компания за телекомуникационно оборудване Хуавей (Huawei).

Финансовата директорка на китайския технологичен гигант Huawei - Сабрина Мън Ванчжоу е била арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана.

Китайските власти реагираха яростно, като говорителят на китайското посолство в Канада поиска освобождаването на финансовия директор на Huawei. "По молба на американската страна канадската страна арестува китайски гражданин, който не нарушава никакъв американски или канадски закон", се казва в изявление на китайските власти. От самата компания Huawei заявиха посредством Туитър, че "не са наясно с каквото и да било неправомерно отношение от страна на г-жа Мън".