Южна Корея ще пренасочи част от предназначените си за вътрешно потребление доставки на втечнен природен газ (ВПГ - LNG) към Европа, за да помогне за облекчаване на енергийната криза, породена в резултат на инвазията в Украйна и последвалите санкции. Това съобщиха в Сеул официални лица, цитирани от Йонхап и БТА.

По официална информация Корея е една от водещите дестинации за американския втечнен природен газ. САЩ са стратегически позиционирани като предпочитани доставчици на ВПГ за задоволяване на потребностите на Корея от синьо гориво за бита и и производството на електроенергия.

Сега южнокорейското правителство реши да пренасочи част от своите товари на ВПГ към Европа, тъй като азиатската страна има възможност да окаже подобна подкрепа през пролетния сезон, посочи служител на министерството на търговията, промишлеността и енергетиката.

Източникът отказа да даде подробности за количествата на газ, които ще бъдат пренасочени към Европа, и кога ще се случи това, но предвидените доставки ще бъде изпратени преди началото на лятото. Не се очаква обаче обемът да бъде много голям.

Вероятно решението е взето по искане на Съединените щати или европейски държави, каза друг представител на южнокорейското министерство.

През февруари Вашингтон поиска от Южна Корея газова подкрепа за Европа, но тогава правителството в Сеул отхвърли тази идея.

Европейската комисия също преговаря за доставки на втечнен природен газ от трети страни. България би могла да договори количества, които да се регазифицират в терминали в Турция и Гърция и да бъдат транспортирани по действащите реверсивни връзки с двете страни.

Корейският пазар

Енергийната интензивност на Южна Корея се смята за относително висока поради големия дял на силно енергоемките индустрии в страната. Тъй като Корея няма достатъчно собствени енергоизточници, страната разчита на вносни енергийни суровини, за да отговори на приблизително 95% от своите нужди от изкопаеми горива. Така поддържа статута си на един от най-големите вносители на енергия в света, като ВПГ, се казва в информация на американското министерство на търговията. Очаква се потреблението на втечнен природен газ и вносът на втечнен природен газ в Корея да останат стабилни, поради продължаващите усилия на корейското правителство да се отдалечи от въглищата и ядрената енергия като източници на енергия.

Вносът на природен газ в Европа е както от тръбопроводи, така и втечнен (ВПГ, LNG). Газопроводи към Европа от Русия, Норвегия, Северна Африка, Азербайджан

Снимка: AP/БТА

Като един от най-големите купувачи на втечнен природен газ в света, Korea Gas Corporation (KOGAS) внася около 90 процента от корейския LNG и запазва монопол на вътрешния пазар на едро - с клиенти, сред които са компаниите за производство на електроенергия и снабдителите за бита. Освен това някои компании за производство на електроенергия, като SK E&S и Korea Midland Power (KOMIPO), директно внасят ВПГ, но само за собствени нужди.