Акциите на още 200 топ световни компании ще са достъпни за българските инвеститори на международния пазар на БФБ -BSE International от 14 ноември, съобщиха от борсата.

Сред новите инструменти, които ще се търгуват са акциите на телекоми, авиокомпании, технологични фирми, производители на автомобили, на бира и безалкохолни напитки, компании от хранителната индустрия и модата, както и много др. като познатите на публиката в България - Telecom Austria, Delta Air Lines, Sony Group, Toyota, Heineken, PepsiCo, Domino"s Pizza, H&M и др. В пакета са включени и акциите на четири борсово търгувани фондове (ЕТФ-и) базирани върху индекси и държавни облигации, както и един, който следва цената на златото.

Така българските инвеститори вече могат да избират да търгуват на BSE International измежду 400 от най-ликвидните инструменти в света.

"Свидетели сме на сериозен интерес към този пазар и затова добавяме още инструменти, които да предложим на инвеститорите. Те оценяват, особено в тези турбулентни за световните финансови пазари месеци, че BSE International им предоставя лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност и все по-активно я използват.", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Над 112 милиона лева оборот и близо 11 000 сделки отчита БФБ за десетте месеца от началото на годината на BSE International. Този пазар продължава да увеличава теглото си в общата търговия на Борсата и към края на октомври то е почти 15% . 15 инвестиционни посредници и банки търгуват интензивно на BSE International. Пазарът беше създаден през юли миналата година и в момента на него се търгуват акциите на 200 компании, а с новите ще станат общо около 400.

Повече информация за новите инструменти, които ще се търгуват на BSE International, можете да намерите тук!

Повече информация за BSE International, можете да намерите тук!