Донеотдавнашният депутат, юрист и експерт на ИТН и председател на комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото Народно събрание Пламен Абровски очерта пред БНР два варианта за контрола на вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево".

Единият вариант е държавата, която в момента извършва този контрол, да се откаже и така "да капитулира, защото тя не може извършва лабораторната дейност, тоест тя не може да изпълнява ангажиментите си".

Другият вариант е "вместо държавата да поема отговорност за грешки, да се обяви голяма европейска обществена поръчка, да се поканят европейски акредитирани лаборатории, които да дойдат и да си направят представителство на границата, в България, което може да стане и за три месеца".

"По този начин държавата ще има буфер, защото ако сега ние пуснем някой камион и се окаже, че държавната лаборатория е сгрешила, отговорността я носи държавата, а така ние ще имаме буфер и винаги ще можем да кажем, че нашата референтна лаборатория ще поеме проверката."

Държавата обаче подготвя трети вариант за контрола. Части от граничния пункт "Капитан Андреево" ще бъдат обявени за обект на националната сигурност с решение на Министерския съвет, което се подготвя. Това обяви по bTV на 6 октомври служебният министър на земеделието Явор Гечев. Ще бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта, добави той. 

Все пак обществена поръчка ще бъде обявена, за това има одобрение на министъра на финансите за осигуряване на 6,5 млн. лева, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта, отбеляза министърът на земеделието.

Гечев бе категоричен, че "границата функционира нормално, контролът се осъществява само от държавата".

Ден по-рано, на 5 октомври, от поста изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) бе освободен Христо Даскалов с мотива, че след завръщането си от отпуска уволнил няколко служители на Агенцията по храните и назначил на тяхно място други. 

Докато Христо Даскалов беше директор, БАБХ пое контрола на вноса на стоки от трети страни, вместо частната фирма, която го извършваше. Причината за моето уволнение е "Капитан Андреево", категоричен бе от своя страна Даскалов.

Отстраненият директор изрази мнение, че "някой е заблудил министър Гечев, няма уволнени служители - имаше такива, преместени в друга структура. Това се прави във всяка институция ежедневно, няма и външно назначени в БАБХ".

За нов изпълнителен директор на агенцията беше назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 година. Това е човекът, който в края на 2021 г. започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата, написа  в профила си във Фейсбук на 5 октомври Христо Даскалов. Той се зарече, че "с колегите си от "Продължаваме Промяната", но вече като народен представител", ще продължи да се бори със "със схемите, които тровят и ограбват хората".