След трудна 2018 година, криптовалутите вероятно ще се възстановят през настоящата 2019 година. Това е изводът на експерти от Масачузетския технологичен институт (MIT). От там прогнозират още, че блокчейн технологията най-вероято ще започне да се въвежда масово през тази година.

Тази прогноза е доста по-различна от други мнения, като например тези на Boston Consulting Group (BCG) и Forrester Research от миналата година. Докладът на BCG например, предполага, че потенциалът на блокчей технологията в индустрията за търговия със стоки е прекалено преекспониран. Според консултантската група, обемът на търговията, който се извършва въз основа на блокчейн е бил минимален. 

Тези данни, правят истинско предизвикателство, опитите да се прогнозира колко време ще е необходимо на технологията да се превърне в основен поток за извършване на търговията със стоки в световен мащаб.

От друга страна докладът на Forrester Research прогнозираше, че повечето проекти, започнати в САЩ, ще бъдат спрени до края на 2017-та година. В същото време според данните от доклада - компаниите, които работят за интегриране на блокчейн в своите операции, ила са се отдръпнали, или са понижили амбициите си.

В контекста на проблемите, изтъкнати от тези изследователски фирми, може би е странно защо университетът предвижда, че 2019 г. може да бъде годината, през която технологията на блокчейн ще стане основна?

Поддържани от правителствата крипто валути

 

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард признава, че подкрепените от правителствата криптовалути могат да предложат по-добра неприкосновеност на личния живот, сигурност, защита на потребителите и да достигнат до повече хора в сравнение с търговските или частните дигитални монети. 

В същото време няколко правителства са предприели стъпки в разработването на собствени криптовалути. Венецуела е сред първите, които лансираха цифрови валути, подкрепени от петрол. И макар страната да си има собствени политически проблеми в момента, централните банки на 15 други страни са също сериозни и вероятно напредват с разработването на национални криптовалути, съобщава infostock.bg. 

Макар че през тази година може да няма нови такива, можем да очакваме, че диалогът ще продължи, като компаниите все по-често ще приемат нови начини на плащане.

Иначе, биткойнът се представя много добре през последните дни. Той добави нови 10% към стойността си за последната една седмица и се търгува при нива от около 3 900 долара. Не само най-голямата и стана дигитална валута обаче поскъпна. Това направиха още и етериумът, рипълът и останалите по-малки дигитални валути.

Какво можем да очакваме от тук нататък за биткойна?

Всъщност случилото се с биткойна - на експоненциален ръст от 17 пъти и спад от 84% от върха за една година, се е случвало вече. Същият сценарий, като този от 2018-та година се е наблюдавал през периода 2013-2015-та година. Ако сценария от тогава се повтори отново, то това, което можем да очакваме от биткойна е следното: намиране на някакво дъно, което може и вече да се е случило при 3 200 долара и 200-дневната пълзяща средна величина; известно време търговия в консолидация - в нашия случай между 3 000 и 5 100 долара, време през което двете пълзящи ще се доближат една до друга - 50 и 200-дневната; повишение на 50-дневната над 200-дневната величина, или "златно пресичане", което да покаже, че е дошъл края на лошите времена за биткойна; засилване на ръста на биткойна при пресичане на нивото от 5 100 долара; ново експоненциално поскъпване, най-вероятно към края на 2019-та, или през 2020-та година.

Разбира се, всичко казано до тук е много възможно да не се случи. Защото инвеститорите трябва да имат предвид нещо много важно! Това, което се е случвало в исторически план, не е гаранция за бъдещо поведение на един актив.