Четири месеца храните на едро непрекъснато поскъпват по стоковите тържища в страната. Толкова продължително време на постоянен ръст не е отчитано от 2002 година, показва справка в бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани на интернет страницата на стоковия регулатор. Така от 15 октомври 2021 година, когато беше отчетено първото седмично поскъпване, продължило 16 поредни седмици, досега цените на храните по стоковите тържища са нараснали със 17.03%.

През отминалата работна седмица, втората за февруари 2022 година (7-11 февруари), индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 11 февруари е 1.910 пункта, спрямо 1.886 пункта към 4 февруари или седмично поскъпване с 1.27 на сто.

Най-много са нараснали цените на яйцата, брашното тип 500 и замразеното пиле от месните и млечните храни, на оранжерийните краставици и домати при зеленчуците, и на бананите и лимоните при плодовете.

Преди това през първата седмица на февруари ДКСБТ отчете нарастване на цените с 2.55%, а през последната на януари, към 28 януари, седмичното поскъпване е също с 2.55 на сто. Това означава, че след две поредни седмици на ускорено нарастване на цените през отминалата работна седмица поскъпването се забавя.

Към 21 януари (третата седмица на миналия месец) ДКСБТ регистрира минимален ръст на цените на едро от 0.05%. През седмицата, която завърши на 14 януари, ИТЦ е на ниво от 1.830 пункта или седмично повишение с 0.44%. През първата седмица на годината, към 7 януари, индикаторът е на ниво от 1.827 пункта или поскъпване с 0.16%.

От началото на настоящата година цените на храните на едро са нараснали със 7.36 на сто.

Справка в седмичните бюлетини на ДКСБТ през последните два месеца на миналата година показва: повишение с 1.81% (20-23 декември), с 0.17% (13-17 декември), 1.39% (6-10 декември), с 1.53% (29 ноември-3 декември), с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48% (15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври), спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).

Преди това ДКСБТ отчита от 16 юли до 15 октомври постоянно поскъпване на храните на едро 11 поредни седмици или за 8 месеца цените на храните по стоковите тържища са нараснали с 30.28% - от 1.466 пункта на 16 юли до 1.910 пункта на 11 февруари 2022 година.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 11 февруари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са нараснали с 24.59%, докато на годишна база, спрямо 11 февруари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 23.62% (от 1.545 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 26 са поскъпнали, 2 са без промяна в цената и 6 са поевтинели.

Трябва да се отбележи, че след като две поредни седмици в края на януари се наблюдаваше свиване на ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове, през отминалите пет работни дни отново започна нарастване на ценовите разлики на храните на едро по области. Най-голяма е разликата от 6.60 лева при кравето сирене (от 5.40 лв./кг до 12.00 лв./кг в София), следва кашкавала "Витоша" с разлика от 6.00 лева (от 10.00 лв./кг в Силистра до 16.00 лв./кг в София), 4.00 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.20 лв./кг в София), при зрелия фасул разликата е 2.70 лева (от 2.20 лв./кг в София до 4.90 лв./кг в Кърджали), 2.55 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра), при слънчогледовото олио разликата е 1.35 лева (от 2.95 лв./литъра в Хасково до 4.30 лв./литъра в София), 0.91 лева е разликата при ориза (от 1.74 лв./кг в Хасково до 2.65 лв./кг в Силистра), при брашното тип 500 разликата е 0.63 лева (от 0.87 лв./кг във Варна до 1.50 лв./кг в София), 0.60 лева е разликата при захарта (от 1.30 лв./кг в Силистра до 1.90 лв./кг в София), при кокошите яйца разликата е 0.08 лева (от 0.18 лв./броя във Варна и Добрич до 0.26 лв./броя в София).

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 15, поевтинелите са 4 и без промяна в цената е само един продукт, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.2% до плюс 4.8 на сто.

На седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+4.8% до 0.22 лв./броя), следвани от брашното тип 500 (+2.5% до 1.23 лв./кг), замразеното пиле (+2.5% до 4.51 лв./кг), пакетчето краве масло 125 грама (+1.7% до 2.35 лв./броя), прясното мляко, 3% масленост (+1.6% до 1.90 лв./литъра), захарта (+1.2% до 1.63 лв./кг), зрелия фасул (+0.8% до 3.90 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.4% до 13.50 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.4% до 10.22 лв./кг), кравето сирене (+0.2% до 8.51 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.2% до 5.54 лв./кг).

Поевтинели са пилешките кренвирши (-1.2% до 4.16 лв./кг), слънчогледовото олио (-0.9% до 3.43 лв./литъра), оризът (-0.9% до 2.28 лв./кг) и лещата (-0.6% до 3.16 лв./кг).

На годишна база, спрямо 11 февруари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.01 лева от 5.55 лв./кг). Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+2.60 лева от 10.90 лв./кг), следвани от трайния варено-пушен салам (+1.66 лева от 8.56 лв./кг), кравето сирене (+1.43 лева от 7.08 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.81 лева от 2.62 лв./литъра), лещата (+0.73 лева от 2.43 лв./кг), замразеното пиле (+0.55 лева от 3.96 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+0.40 лева от 1.95 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.31 лева от 3.85 лв./кг), захарта (+0.27 лева от 1.36 лв./кг), брашното тип 500 (+0.26 лева от 0.97 лв./кг), прясното мляко 3% масленост (+0.23 лева от 1.67 лв./кг), зрелия фасул (+0.10 лева от 3.80 лв./кг), яйцата (+0.03 лева от 0.19 лв./броя) и ориза (+0.02 лева от 2.26 лв./кг).

При зеленчуците

на седмична база всички са поскъпналите, като за тази група храни трендът е по-широк - от плюс 3.3% до плюс 19.2 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+19.2% до 4.85 лв./кг), следвани от морковите (+7.7% до 0.98 лв./кг), зелето (+6.7% до 1.12 лв./кг), зрелия кромид лук (+6.3% до 0.85 лв./кг), картофите (+6.2% до 0.86 лв./кг), оранжерийните домати (+5.8% до 2.75 лв./кг), краставиците от внос (+5.6% до 3.40 лв./кг), доматите от внос (+4.7% до 2.67 лв./кг) и червения пипер от внос (+3.3% до 2.50 лв./кг).

На годишна база, спрямо 11 февруари 2021 г., също поскъпналите са повече, единствено червеният пипер от внос е поевтинял (-0.15 лева от 2.65 лв./кг). Най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+1.26 лева от 3.59 лв./кг), следвани от доматите от внос (+0.89 лева от 1.78 лв./кг), краставиците от внос (+0.82 лева от 2.58 лв./кг), оранжерийните домати (+0.56 лева от 2.19 лв./кг), зелето (+0.68 лева от 0.44 лв./кг), картофите (+0.25 лева от 0.61 лв./кг), морковите (+0.24 лева от 0.74 лв./кг) и зрелия кромид лук (+0.13 лева от 0.72 лв./кг).

При плодовете

наблюдаваните от ДКСБТ, обаче, има паритет - колкото са поскъпналите, токова са и поевтинелите, трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 5.9% до плюс 3.0 на сто. Най-много са нараснали цените на бананите (+3.0% до 2.37 лв./кг), следвани от лимоните (+1.1% до 1.83 лв./кг), а без промяна са мандарините (2.03 лв./кг). Поевтинели са ябълките (-5.9% до 1.27 лв./кг) и портокалите (-2.5% до 1.57 лв./кг).

На годишна база, спрямо 11 февруари 2021 година, всички са поскъпнали. Най-много са нараснали цените на мандарините (+0.36 лева от 1.67 лв./кг), следвани от бананите (+0.35 лева от 2.02 лв./кг), портокалите (+0.22 лева от 1.35 лв./кг), лимоните (+0.19 лева от 1.64 лв./кг) и ябълките (+0.02 лева от 1.25 лв./кг).

3e-news.net