Френският регулатор на финансовите пазари (AMF) разследва  пуснатото по погрешка съобщение на международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс” (Standard and Poor's) за понижаване кредитния рейтинга ‘ААА’ на Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Главният секретар на AMF започна разследване, се казва в комюнике на надзорния орган. Преди това министърът на финансите Франсоа Бароен поиска разследване на грешката.

По-рано в рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" съобщи, че по погрешка е обявила понижение на френския дълг.
"Това не е вярно. Оценката на Френската република остава непроменена на равнище ААА", увери Стандарт енд Пуърс и обясни, че е станала техническа грешка.
"В резултат на техническа грешка, съобщение беше автоматично разпространено в четвъртък до някоои клиенти на глобалния кредитен портал на "S&P", които предполагат, че кредитният рейтинг на Франция е променен", гласи изявление на  агенцията


Правителството на френския президент Никола Саркози стартира програма с икономически мерки и настоява, че финансите на страната са под контрол. Френската страна по-рано обеща да балансира бюджета си до 2016 г. въпреки забавянето на икономическия растеж и икономическите проблеми в съседна Италия.
По-рано друга агенция, „Мудис”, предупреди Франция миналия месец, че „финансовата й сила е отслабнала”.

По-рано друга агенция, „Мудис”, предупреди Франция миналия месец, че „финансовата й сила е отслабнала”.