Рейтинговата агенция „Мудис” намали рейтинга на италианските държавни облигации от Аа2 на А2 и посочи като причина за понижаването рисковете за финансирането на дългосрочния дълг на страната и слабия растеж на италианската икономика, предаде АФП.

„Мудис” придружи решението си с издаването на негативна прогноза, което означава, че в бъдеще агенцията може да понижи още веднъж италианския рейтинг. За краткосрочните държавни облигации „Мудис” запази досегашната си оценка.

Премиерът Силвио Берлускони заяви, че решението на кредитната агенция за понижаване с три пункта на рейтинга на страната било очаквано и подчерта отново, че правителството на страната е решено да осъществи бюджетните си цели.

"Решението на "Мууди`с" се очакваше", отбелязва в изявление Берлускони малко след съобщението за това.
"Италианското правителство работи с максимум отдаденост за постигане на бюджетните си цели", каза той, добавяйки че плановете, включително целта за балансиране на бюджета до 2013 са приветствани и одобрени от Европейската комисия.

Решението на  "Мудис" не е изненадващо, след като 16 септември заплаши да понижи рейтинга на Италия въпреки приетия наскоро от Рим пакет от мерки за строги икономии.

На 20 септември американската рейтингова агенция “Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на Италия с една степен - от “A+“ на “A“. Решението бе изненадващо.