Първо Ники Хейли, постоянен представител на САЩ при ООН обяви ,че нови санкции срещу Русия ще бъдат обявени в понеделник. Това доведе до силен спад на индексите на руския фондов пазар, както и срив на акциите на няколко от големите руски компании и банки.

Вчера обаче вместо нови санкции, "Вашингтон пост" съобщи, че президентът Доналд Тръмп на този етап не смята да въвежда новите санкции срещу Русия заради химическото оръжие, използвано в Сирия. Реакцията на фондовия пазар в Русия бе емоционална. Акциите на Сбербанк поскъпнаха с 5%, след като на предишната сесия бяха се сринали с 6%.

Индексите на руската фондова борса също излетяха нагоре с 3%. На валутните пазари започна активно изкупуване на рубли и това укрепи руската валута с 1.9% за ден. Изводите са ясни- руските фондови и валутни пазари могат и са управлявани от щатите.

Искат понижение на цените-готово, едно изявление в Туитър или пред журналисти върши работа. Искат поскъпване- опровергаваш първото съобщение и готово. Доналд Тръмп е способен чрез Туитър да подкара цените и котировките в Русия накъдето си поиска.

Нека си припомним знаменито му обръщение преди ракетната атака срещу Сирия- "Готви се, Русия. нашите ракети идват". Малко след като пазарите реагираха също така емоционално, американският президент обяви пак в Туитър, че е готов да помогне на Москва да се справи с икономическите си проблеми.

Според "Вести Икономика" става дума за планирани операции и от тях крупните спекуланти печелят много за кратко време. И трябва да очакваме в шума около Сирия и противопоставянето в търговията между САЩ и Китай подобни движения на руските пазари да се появят всеки един момент.