Последните данни от петък сочат, че нивото вече е около 11 800 долара или загуба от 45% от рекордната стойност, сочат данните на CoinMarketCap. Какво точно стана, че криптовалутата, която за пет години от 2012 до 2017 поскъпна с невероятните 141 500 % и имаше пазарна капитализация съпоставима с тази на „Дженерал електрик“ изведнъж рухна.

Сигнали за подобен срив имаше, но малко от инвеститорите искаха да ги видят. Такива темпове на поскъпване винаги са притеснителни, защото и най-малкото притеснение може да доведе до обратен ефект.

Точно това е първата причина – хората, вложили пари в биткойни решиха да кешират печалбата от поскъпването му, като явно са прогнозирали, че спадът е неизбежен.

Нека припомним и мнението на експертите, че 90% от криптовалутата е в ръцете на тесен кръг хора, около 1000 души и когато те решат да приберат печалбата си, предлагането скача, а цената тръгва рязко надолу.

И тъй като става дума за около 40% от всички биткойни, това няма как да не удари цената. Крупните инвеститори „напомпват“ курса с цел да реализират печалба и когато преценят, че това става, продават.

Втората причина е паниката сред останалите инвеститори. Особено тези, купили скъпи биткойни и живеещи с надеждата курсът да върви само нагоре. Те продават, не за да спечелят, а по възможност да минимализират загубите си.

Сега прогнозите са негативни за криптовалутата. Дъното все още не е достигнато, отбелязват повечето експерти. Споменават се нива от 7500 долара като възможни още в следващите 2 месеца. Това е естествена корекция на пазара на фона на твърде бързото спекулативно поскъпване.

Но не се изключват и обратни процеси- биткойнът отново да тръгне нагоре. Ако той се стабилизира към края на февруари, не е изключено през лятото на 2018 да видим отново нива от над 20 000 долара. Вече се появиха и информации за залагания на големи суми за нива на биткойн от 50 000 долара в края на 2018 година.

Каквото и да стане след време, рухването на биткойна още веднъж доказа спекулативната му същност и приликата с „балона“ при недвижимите имоти на някои пазари. Затова играта с него може да донесе както печалба, така и загуба. Въпрос на решение кога да купуваш и кога-да продаваш.