През пролетта на 2018г. на консултация при нас дойде Юлиян - на осемнадесет, ученик в елитна гимназия, спортист и с добър успех. Родителите му настояваха, че е време да избере специалност и университет. Вече бяха опитвали обичайното - кариерни тестове, информация от близки и познати. Юлиян обаче все така не можеше да избере. По време на обучението в Career rEvolution установихме, че той всъщност е много наясно с това какво иска. Нещо повече - кариерните му планове включваха собствен бизнес с много интересна концепция около здравословния живот и спорта. Юлиян сподели, че се е присъединил към Career rEvolution заради предприемаческия ни модул. Надяваше се с наученото да убеди родителите си, че това е неговото бъдеще, а не университет и работа от 9 до 5.

Историята на Юлиян не е изключение. Днес завършващите училище са между чука и наковалнята. Родителски очаквания, пример от приятели - това създава сериозен натиск, който често изкривява избора им. От една страна са решени да постигнат успех и да се издигнат бързо в кариерата си. От друга хич не им се занимава с монотонна работа, както възрастните наоколо. Мнозинството от ученици не са като Юлиян - нямат ясна представа какво искат от живота и кариерата си. 57% от студентите също нямат конкретни планове за кариера след дипломирането си. Просто гледат да изкарат следващия изпит.

Изведнъж към края на университетските години кариерната реализация става тема номер едно и завършващите се хвърлят към първата изпречила им се работа. Доста недалновиден подход, който струва главно нерви и време. Точно в този момент, вместо да се хващат като удавник за сламка, трябва да бъдат максимално селективни и внимателни. Всеки иска да да започне кариерата, за която мечтае, да бъде успешен, продуктивен и удовлетворен години наред.

В лабиринта, наречен наемане на работа, единствено кариерното ориентиране може да определи къде си струва да се кандидатства. Как?

Кариерното ориентиране дава ясен фокус

Независимо колко сте нетърпеливи да започнете кариерата си, добре е да се въздържате от изпращането на стотици СВ-та към всички обявени позиции в jobs.bg или другаде. По-ефективно е първо да се насочите към даден бранш и дори да си направите списък с желани работодатели там. Така фокусирани, проучвате свободните позиции там, като например:

  • намирате хора, които са работили или още работят там - събирате информация от тях
  • четете внимателно обявите и проучвате какви реални задължения и изисквания стоят зад тях

Този фокус се отплаща по време на събеседването с бъдещия работодател. Той веднага ви превръща в изключителен кандидат с големи шансове за успех. Изграждането на такъв фокус и ежедневни навици е част от процеса на кариерно ориентиране. В него се поставя ясна кариерна цел (позиция в дадена компания или по принцип на пазара на труда) за поне няколко години напред. Съставя се план от интелигентни малки стъпки към целта и се изпълнява ежедневно. Такава работи и обучението Career rEvolution.

Кариерното ориентиране ви спестява време и стрес

Да се хвърлите с главата напред звучи привлекателно, особено когато ви предлагат добра заплата или сет слушали някой мотивационен лектор на тема "смелост в кариерата". Ако обаче нямате истински интерес в този бизнеса и не ви вълнува как се развива той на местно и световно ниво, се обричате на години работа на неподходящо място. Това е най-често срещаната грешка в избора на кариера. Само в Обединеното кралство милиони хора признават, че са се "забили" на погрешното работно място, а две трети от работещите под тридесет години смятат, че не са намерили подходящата кариера за тях. Всичко това само, защото са взели икономически изгодно решение без да се съобразят с дългосрочната си кариерна реализация.

Това, разбира се, не е фатално. Милиони хора всеки ден се преориентират и поемат по нов кариерен път. Това обаче е свързано с жертви: започвате от нулата в йерархията, с по-малка заплата и няколко години в пасив. Ето защо колкото по-рано започнете пътуването си на "правия път", толкова по-добре. Залогът е най-малък в момента, когато излизате от университета.

 Кариерното ориентиране ви кара да си задавате важни въпроси (които иначе удобно подминавате)

Хората имаме лошия навик да избягваме трудни разговори. Всеки път, когато някой подстави под съмнение нашия избор на живот или кариера, сме готови да го пратим по дяволите или да контраатакуваме. Обратно, кариерното ориентираме ви поставя в ситуацията да изпитате себе си. Да преосмислите какво искате от кариерата си.Кара ви да се връщате към въпроса дали вашият избор наистина ще ви направи щастливи в дългосрочен план. Бъдещето на кариерата ви буквално зависи от това колко често изплува този въпрос. И какво му отговаряте.

Кариерното ориентиране ви показва откъде идва енергията и мотивацията ви

За да решите какво искате от кариерата си, трябва да се познавате много добре. Трябва да знаете кои са "бутоните", които ви активират: карат ви да се захванете с нещо и да упорствате до постигане на целта. Това хората в бизнеса наричат "мотивация" и "драйв". Каква е идеалната работна среда: на бюро или в движение, а може би у дома? Допада ли ви традиционното работно време от 9-5 ч. или предпочитате да работите в часовете, когато сте по-продуктивни? Какво е по-важно за вас: напредък в кариерата, сигурност на кариерата или независимост? Кариерното ориентиране ви помога да си отговорите на всички тези въпроси от гледна точка на вашите интереси, способности и силни страни.Така си гарантирате правилен кариерен избор и успех в бъдеще. В Career rEvolution посвещаваме цял модул на работата по тези теми.

Кариерното ориентиране ви помага да станете най-добрият - този, когото всички искат в екипа си... И за когото са готови да платят немалко

Това е всъщност мечтата: пари, удовлетворение и свобода или как можете да имаш и трите заедно. Пътят до нея обаче е доста по-прозаичен и съвсем изпълним за всеки. Минава през профилиране, създаване на кариерна визия и план и малки стъпки изпълнение ден след ден. А майсторството е именно в малките стъпки.