Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара на горива чрез създаване на държавна петролна компания с верига от бензиностанции. Това каза в "Тази събота" по bTV председателят на "Българска петролна и газова асоциация" Живодар Терзиев.

Бензиностанции в малките населени места, борба със сивата икономика и по-ниски цени, са възможните цели на държавата, според асоциацията.

По думите на Терзиев от бранша имат нужда да разберат какви ще бъдат целите на държавното предприятие. Той обяви, че проблем ще бъде малкият резерв в държавата от нефтени продукти. Терзиев изрази притеснения дали ще има лоялна конкуренция на пазара.

"Ако целта на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара. Притеснения преди да прочетем целите, аз нямам. Всеки е добре дошъл, конкурентен е пазарът, дали ще влязат двама, трима или петима играчи - досега не са били проблем", каза той и допълни, че са готови да поканят държавната компания в асоциацията.

Председателят на "Българска петролна и газова асоциация" посочи, че има три хипотези за създаването на държавна петролна компания. Първата е да се направят бензиностанции в малки населени места, където достъпът до гориво е ограничен.

Втората е да се увеличи качеството и стандартът, а сивата икономика да се ограничи. Така държавната компания ще се превърне във водеща верига сред клиентите, но това не винаги е свързано с ниски цени. Трета цел, според Терзиев, е да се поддържат ниски цени на държавните бензиностанции.

"Това предприятие трябва да се разгледа в две направления - търговия на едно и бензиностанции. Хората, електоратът ще се зарадват на бензиностанциите като олтар за зареждане на дори отрицателна стойност. Това обаче, няма как да се случи поне в следващите 12 месеца", допълни той.

Терзиев беше категоричен, че няма напрежение в бранша въпреки постоянните проверки през изминалите три месеца.

"В момента сме притиснати и това не е добре. Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 0,50 лв. Пазарът се определя от търсенето. Последните 100 дни на пазара има доволно различни цени и предлагания. Който търси ниска цена, той не е обременен да я получи. Преди години бяхме обвинявани защо всички цени са еднакви, а сега защо са различни. Е, няма угодия", допълни той.