Новата фабрика на Skoda в Източна Европа ще има годишен производствен капацитет от 350 000 бройки. Той може да стане два пъти по-голям, ако има достатъчно търсене, заяви главният изпълнителен директор на автомобилния производител Берхард Майер пред изданието Automotive News Europe, цитирано от "24 часа".

Предвижда се фабриката на Volkswagen Group да бъде открита към края на 2022 г. или началото на 2023 г.

Майер каза, че търсенето на място за завода е ограничено до два потенциални места от четири, като не пожела да конкретизира кои са те. Както е известно, фаворити за новия завод на автогиганта са Сърбия и България.

Стандартно фабриката на Балканите ще има годишен капацитет до 350 000 коли, същия като завода в Квасини, Чехия. Заводът обаче ще бъда така направен, че лесно да се изградят допълнителни халета при нужда.

В началото се очаква заводът да сглобява компактните SUV автомобили Skoda Karoq и Seat Ateca, а след това и бъдещите електрически кросоувъри на двете марки.

"Производството на Karoq и Ateca е най-вероятният сценарий, но не е окончателно решено", каза Майер. Моделите в момента се произвеждат в Квасини, но там ще трябва да се освободи капацитет за нови модели.

VW Group ще прехвърли производството на Passat от германския Едмен в Чехия, за да превърне фабриката за електрически модели. Oт Skoda се оплакват, че най-вероятно ще имат загуби в продажбите и тази година, тъй като чешките й заводи в Млада Болеслав и Квасини работят с пълен капацитет, но търсенето е много по-голямо, твърди Майер. Поради тази причина през миналата година е можело да се продадат 100 000 повече нови шкоди. Компанията сглоби 886 100 автомобила през 2018-а в Млада Болеслав и Квасини.

Предстои да бъде открита нова бояджийна фабрика в Млада Болеслав. В момента Skoda изпраща 60 000 бройки от модела Fabia годишно, за да бъдат боядисани в завода на VW в Оснабрюк в Северна Германия, преди да бъдат върнати за окончателно сглобяване в Млада Болеслав.