Испанският моден търговец на дребно "Зара" (Zara или "Сара" от испански) ще разшири услугата си за продажба, поправки или даряване на дрехи втора употреба и във Франция от утре, обяви компанията собственик на бранда "Индитекс" (Inditex), предаде Ройтерс.

Услугата, която ще бъде достъпна в магазините на "Зара", в уебсайта й и мобилното й приложение, вече съществува за британските клиенти от миналия октомври. Главният изпълнителен директор на компанията Оскар Гарсия Масейрас каза още, че по-късно тази година услугата ще бъде пусната и в Германия.

Компанията има за цел да удължи живота на дрехите, да допринесе за намаляване на отпадъците и използването на нови суровини, се казва още в съобщението. От "Зара" поеха ангажимент 40 на сто от дрехите да бъдат направени с рециклирани влакна до 2030 г.

Испанският бранд следва други марки за бърза мода като основния си конкурент "Ейч енд Ем" (H&M) в предлагането на услуги за препродажба на дрехи във време, когато световният пазар на облекло втора употреба расте.