Модният гигант Inditex, който притежава марки, включително Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, назначи дъщерята на основателя за свой нов председател. Компанията има 7500 магазина по целия свят. 

Марта Ортега ще замени Пабло Исла, председател на Inditex от 2011 г., съобщи BBC. Тя работи във фирмата от 15 години, започвайки като асистент в марката Bershka.

"Винаги съм казвала, че ще посветя живота си на надграждане върху наследството на родителите си", каза 37-годишната Марта Ортега.

"Живях и дишах тази компания от детството си и съм се учила от всички страхотни професионалисти, с които съм работила през последните 15 години", отбеляза Март Ортега, добавяйки, че е дълбоко впечатлена от доверието, което фирмата й оказва.

Марта Ортега, дъщеря на основателя на Inditex Амансио Ортега, най-богатият човек в Европа, и нейният съпруг Серхио Алварес разговарят по време на тенис турнира Madrid Open в Мадрид, Испания, на 10 май 2014 г.

Снимка: AP/БТА

На Марта Ортега се приписва засилването на имиджа на марката в търговията на дребно, включително пускането на първокласни колекции на Zara - Zara SRPLS и Charlotte Gainsbourg от Zara.

Inditex е основана от Амансио Ортега и бившата му съпруга Розалия през 1975 г. в Галисия, Испания.

Ортега е един от най-богатите хора в света, най-богатият в Европа, с нетно състояние от 73,5 милиарда долара (към 30 ноември 2021 г.), според Forbes. Той беше председател на Inditex до 2011 г.

Амансио Ортега притежава около 60% от листната в Мадрид Inditex. Обикновено печели повече от 400 милиона долара дивиденти годишно, пише престижното издание, които инвестира предимно в недвижими имоти в Мадрид, Барселона, Лондон, Чикаго, Маями и Ню Йорк.

Карлос Торета и Марта Ортега присъстват на модното шоу на Роберто Торета по време на Седмицата на модата на Mercedes Benz пролет/лято 2020 г. на 8 юли 2019 г. в Мадрид

Снимка: Getty Images