"Юнайтед Груп" обяви днес, че придобиването на "Нова Броудкастинг Груп" е завършило.

"Нова" се състои от 10 телевизионни канала, включително националната НОВА ТВ и "Нетинфо". Тя също така управлява четири радио станции.

До този момент на българския пазар "Юнайтед Груп" притежава телеком-оператора VIVACOM.

Главният изпълнителен директор на "Юнайтед Груп" Виктория Боклаг заяви:

"С радост посрещаме "Нова" и нейните служители в семейството на "Юнайтед Груп". България е привлекателен пазар за нас и като част от "Юнайтед Груп" "Нова Броудкастинг Груп" ще продължи да надгражда силните си страни."

Боклаг добави: "Между "Нова" и другите наши медийни операции съществува добра съвместимост. Това ни дава възможността да постигнем синергия и да разширим мащаба си, за да увеличим инвестициите си в локално съдържание, което да удовлетвори нашите клиенти."

Като част от "Юнайтед груп" дейностите на "Нова Броудкастинг груп" ще бъдат супервизирани от бившия изпълнителен директор на RTL - Дирк Геркенс (Dirk Gerkens), който има повече от 25 години опит в сферата на телевизията.

Бившият собственик на "Нова" Кирил Домусчиев също коментира сделката.

"Щастлив съм да споделя с вас, че днес финализирахме успешно сделката по прехвърляне на 100 % от собствеността ни в Нова Броудкастинг Груп.

Бих искал да изкажа специални благодарности на целия екип на Нова Броудкастинг Груп и останалите дружества от групата за положените усилия, всеотдайната и професионална работа през последните почти две нелеки години, в резултат на които Нова Груп се утвърди като безспорен лидер на българския медиен пазар.

Това нямаше да е възможно, ако не бяхме заедно и ако не се справяхме заедно с предизвикателствата, пред които ежедневно бяхме изправяни.

Вярвам, че новият собственик ще продължи да полага усилия за развитието и модернизирането на Нова Броудкастинг Груп, което ще е предпоставка за постигането на още по-големи успехи и за запазването на групата като вечен лидер на пазара на медийни услуги!", написа в личния си Фейсбук профил Кирил Домусчиев.

Както Dir.bg писа на 18 януари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на регистрираната в Люксембург United Media да придобие едноличен контрол върху "Нова Броудкастинг Груп" и дъщерните й дружества, както и съвместен контрол върху "Файненшъл Маркетплейс", "Грабо Медия" и издателската компания "Атика Ева".

Нова тв се продава пак само 2 години, след като смени собственика си. Братята Кирил и Георги Домусчиеви я купиха за 185 млн. евро от шведската компания MTG ("Модърн таймс груп") в края на февруари 2019 г. Неофициално източници от банковите среди посочват, че сега цената е с около 100 млн. евро повече.

"Юнайтед груп" е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак. През годините той партнира с различни финансови инвеститори, но винаги е сред акционерите. Днес компанията на практика е американска, а акционери в нея са лондонският фонд "БиСи партнърс" и американският KKR.