Лондонските транспортни власти дадоха на компанията за пътнически транспорт с личен автомобил Юбър (Uber) лиценз за два месеца при нови условия за безопасност, докато продължат да проверяват американската фирма, предаде Асошиейтед прес.

Службата, отговаряща за да транспорта в британската столица, Транспорт за Лондон (Transport for London -TfL), уточни, че е издала лиценза на Юбър, тъй като 15-месечният лиценз на американската технологична компания изтича.

През 2017 година службата отхвърли искането за подновяване на лиценза заради пропуски, според транспортните власти, в докладването на сериозни нарушения и при проверката на шофьорите, което доведе до съдебно дело, припомня Ройтерс.

През 2018 съдия даде на Юбър изпитателен 15-месечен лиценз, който изтича на 25 септември, след като компанията направи някои промени в бизнес модела си в Лондон, който е най-важният й европейски пазар.

Лондонските транспортни власти посочиха, че през следващите два месеца ще поискат от Юбър допълнителна информация "преди разглеждането на евентуална допълнителна молба за лиценз".

Шофьорите на традиционните черни таксита в Лондон лобираха срещу подновяване на лиценза на Юбър, изтъквайки проблеми със сигурността, работните стандарти и подкопаването на техния бизнес модел.

Юбър подчертава, че около 45 000 шофьори на компанията имат възможност за гъвкаво работно време и че фирмата е подобрила безопасността на пътниците.

Новите условия, поставени от Транспорт за Лондон, обхващат споделеното пътуване, съответстващите застраховки и проверката на документите на шофьорите от Юбър. /