Заводът на VOSS Automotive в ловешкото село Баховица бе официално открит. На церемонията присъства заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Вицепремиерът преряза лентата заедно с управляващия директор на VOSS Automotive България Роланд Вайс, кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, д-р Хаген-Ек, председател на Консултативния съвет, д-р Томас Рьотиг - изпълнителен директор на VOSS Group, и др.

Групата VOSS произвежда тръбни връзки и компоненти за вграждане в горивните, охладителните, пневматичните и изпускателните системи на автомобили.

Инвестицията в България възлиза на 15 милиона евро и има стратегическо значение за развитието на бизнес отношенията между България и Германия, както и за региона. В момента в завода работят над 130 души, като до края на следващата година се очаква броят им да достигне 750.

Аз обичам и се гордея с всички видове инвестиции, защото те подобряват живота на хората - инвестициите в пътища, в железница, в градска среда, в образователна, социална инфраструктура. Има обаче и други инвестиции, които създават стойност. Това са инвестициите в производство. През 30 години преход България не винаги се справяше добре. Имаше години, в които не само не създаваше, а рушеше, това което е създадено, заяви в словото си Томислав Дончев.

Кметът на общината Корнелия Маринова заяви, че това е инвестиция, която може и трябва да преобрази Ловеч и региона и пожела VOSS Automotive да остави дълбоки корени в икономиката на България и на Ловеч.