Близо 180 милиона лева и 16 000 сделки отбелязва пазарът за международни акции на Българска фондова борса - BSE International, който навърши две години от създаването си, съобщи БФБ.

"Щастлив съм, че пазарът BSE International се утвърждава като все по-предпочитан сегмент и българските инвеститори го припознават като един атрактивен избор за своите инвестиции. Растежът на пазара през последните две години е доказателство, че потенциалът за развитие е неоспорим, въпреки глобалния климат на несигурност на капиталовите пазари", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Да припомним, че този пазар стартира на 4 юли 2021 година с 90 от най-големите компании в света, като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, както и световните производители на автомобили VOLKSWAGEN, BMW, Daimler AG. Търговията се осъществява в евро, за разлика от българските емисии, за които разплащането е в лева.

В топ 10 на най-предпочитаните от българите акции

през годината отново се позиционират Volkswagen AG, Amazon.com Inc., Pfizer Inc., Porsche Automobil Holding SE, Apple Inc., Alibaba Group Holding Ltd., Tesla Inc., Mercedes-Benz Group AG, BASF SE и Siemens AG. Затвърждава се положителната тенденция броят на дивидентите да расте, като до момента на BSE International са регистрирани над 700 разпределени дивидента в общо 11 различни валути.

18 инвестиционни посредници и банки търгуват интензивно на BSE International като най-активните сред тях са: Централна кооперативна банка, БенчМарк Финанс, Карол, Елана Трейдинг и Загора Финакорп.

Богат избор - близо 400 инструмента на BSE International

Инвеститорите на BSE International вече могат да избират от близо 400 инструмента, а емитентите на пазара се нареждат сред най-ликвидните компании в Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Австралия. Част от портфолиото на BSE International са компании като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, 3М, Siemens, General Electric Co., Tesla, VOLKSWAGEN, BMW, Daimler AG, BNP Paribas, JPMorgan Chase, SOCIETE GENERALE, Visa, MasterCard Incorporated, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, ALLIANZ, DEUTSCHE LUFTHANSA AG, AIRBUS, Air France KLM, Boeing, Pfizer, MERCK, FRESENIUS MEDICAL CARE AG, Bayer AG, Deutsche Telekom AG, NOKIA, AMAZON.COM, ADIDAS N AG, Disney, Netflix, Coca-Cola, McDonald"s и много др.

Инвеститорите могат да влагат и в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600, както и на основни криптовалути.

Това стана възможно благодарение на модерната технология за търговия на Deutsche Börse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Börse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

БФБ използва търговските платформи на Deutsche Börse от 2008 г., а модерната T7 от 2019 г.

Как работи BSE International?

Това е многостранна система за търговия, организирана от Българска фондова борса (БФБ), която предоставя възможност на местните инвеститори да диверсифицират своите портфейли с финансови инструменти, издадени от едни от най-известните и ликвидни компании в света.

Борсата има одобрение за организирането на пазара MTF BSE International от Комисията за финансов надзор, като търговията с инструментите в него се осъществява посредством търговската платформа T7® и при същите правила за търговия като тези на Основния пазар на БФБ.

По отношение на търговията и сетълмента на сделките Страна по сделките на BSE International е TradeGate, която е маркет-мейкър по всички регистрирани на пазар BSE International емисии и ще осигурява ликвидност. Същинското прехвърляне на инструментите става в Clearstream Banking S.A., Люксембург между Централен депозитар и TradeGate. Централен депозитар води регистрите на притежателите на финансови инструменти при сделки сключени на БФБ.