Японската компания Ренесас електроникс (Renesas Electronics), сочена за един от световните лидери в производството на полупроводници - със 17% дял на този пазар, планира през май да възобнови дейността на основния си завод, който бе засегнат от голям пожар през март. Това съобщи на онлайн пресконференция днес президентът и главен изпълнителен директор Хидетоши Шибата, цитиран от Киодо и БТА.

Производителността на завода ни в префектура Ибараки трябва да достигне 100 процента през май. През април ще закупим необходимото оборудване, за да заменим повреденото от пожара, посочи той.

Японските автомобилопроизводители са изправени пред дефицит на полупроводници от началото на годината. Това се дължи на скока в търсенето на тези продукти във връзка с преминаването към системи на мобилни комуникации от пето поколение в много страни. Заради пандемията и засилването на дистанционната работа производството на персонални компютри и игрови конзоли също се увеличи.

Проблемът се задълбочи от пожара в завода на Ренесас електроникс.

Анализаторите от Номура секюритис (Nomura Securities) са на мнение, че заради недостига на чипове световното производство на автомобили през април-юни може да спадне с около 7 на сто или с 1,6 милиона единици. Само японските автомобилостроители се очаква да отчетат понижение от 1,2 милиона.