ВМЗ-Сопот регистрира срив в печалбата си, но вероятно това ще бъде компенсирано с нови договори и поръчки, съобщава в. "Сега".

Част от оръжейните фирми у нас все повече се отдалечават от годините, в които отчитаха рекордни печалби. Дори напротив - сопотския завод ВМЗ например записва понижение на печалбата си с цели 142.8 млн. лв. Компанията завършва 2018 г. с печалба от 7.2 млн. лв. на фона на около 150 млн. лв. през 2017 г., показва отчетът на дружеството. Огромната разлика вероятно се дължи на това, че част от договорите на ВМЗ вече са изтекли и предстои да бъдат подписани нови. Все пак добри новини има - за първите три месеца на тази година оръжейният завод отчита увеличение на печалбата си до 4.5 млн. лв. спрямо 1.2 млн. лв. година порано.

Намаление, но в приходите си, отчита и търговецът "Кинтекс". Това донякъде се дължи на факта, че голяма част от производителите предпочитат сами да търгуват с фирмите по места. "Кинтекс" регистрира печалба от 21.6 млн. лв. за 2018 г. От компанията са оптимисти за настоящата година - сключени са били "нови търговски договори, които ще дадат силен финансов тласък през 2019 г.", пише още в отчета.

Ремонтният завод "Авионамс" има печалба за 2018 година от 3.5 млн. лв., което е ръст спрямо година по-рано. През 2017 г. предприятието е било на плюс от 1.6 млн. лева. Резултатите от първото тримесечие обаче не са оптимистични - печалбата пада на 313 хил. лв. на фона на 550 хил. лв. година по-рано. Още миналата година от "Авионамс" предупредиха, че най-голям риск за успешното реализиране на проектите му е състоянието на отбранителната ни индустрия, както и външноикономическите и политическите отношения между Русия, ЕС и НАТО.

Друго държавно дружество - военният НИТИ-Казанлък също отчита свиване на печалбата и е на плюс от 2.6 млн. лв. на фона на 3.1 млн. лв. година по-рано.