Русенска фирма предприе рискован експеримент, като въведе четиридневна работна седмица. Служителите там вече работят с ден по-малко. Засега са избрали почивните им дни да започват от петък. А намаленото работно време няма да се отрази на заплатите, отпуските и социалните придобивки.

Една фирмена традиция и едно проучване поставят началото на първият у нас експеримент за по кратка работна седмица. "Запазената марка на нашата фирма за петък след обяд беше да отидем да се почерпим на сладкарница със колежките или в едно едно барче да изпием някакъв коктейл. Това е задължително. И от там дойде идеята,че петък така и така сме някъдВъзможна ли е четиридневна работна седмица?е да се почерпим, защо пък някой да не го използва за нещо друго", коментира Цветелина Колева, служител на фирмата.

"Просто въведохме 4-дневна работна седмица при запазване на възнагражденията и при запазване на годишни отпуски и т.н.-въпросът беше, че бях ентусиазиран от тази идея след като прочетох да нея в едно българско бизнес издание", обясни управителят Петър Петев.

Моделът работи добре в малката консултантска компания с офиси в Русе и Бургас. Младият и ентусиазиран екип установил, че работата върви и клиентите са доволни. Не се е налагало дори да остават извънредни часове в обичайните работни дни.

Собственикът на фирмата Петър Петев все още не е сигурен в резултата, защото промяната е само на две седмици.

Дали е възможно работната седмица да стане с ден по-къса? Темата коментираха в "Здравей, България" икономистът Владимир Каролев и бившият социален министър Иван Нейков. Според Каролев това може да се случи само в консултантските фирми. "Аз имам такава и при мен работното време е 0 дни. Компанията в Русе също е консултантска и това не е новост", коментира той. По думите му 4-дневната работна седмица не може да се превърне в масово явление.

"В момента нашето законодателство познава 14 режима на работно време. А ние ползваме 1-2 такива, т.е. ще видим и информиране на работодателите за новите режими", коментира Нейков.