Американската компания "Върджин галактик" възобновява продажбата на билети за суборбиталните си туристически полети, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на фирмата на Ричард Брансън.

Компанията "ще започне да продава билети за широката общественост на 16 февруари", се казва в изявлението, предава БТА.

От "Върджин галактик" очакват около 1000 души да се сдобият с билети до началото на полетите тази година. Цената е 450 хиляди щатски долара, като сумата от 150 хиляди щатски долара трябва да се плати веднага като депозит, а останалата част - преди пътуването.

Появиха се информации, че около 700 души вече са проявили интерес, като сред тях са известни личности като Леонардо ди Каприо, Том Ханкс и Анджелина Джоли.

Плановете на "Върджин галактик" предвиждат търговските полети да започнат в края на тази година. Преди началото им е необходима модернизация на самолета-носител "Ив" ("Еve") и пускането в експлоатация на втория космически кораб, наречен "Имеджин" ("Imagine").

Очакванията си, че през 2023 г. с два космически апарата - "Юнити" и "Имеджин" ще бъдат извършвани по три полета с туристи всеки месец.

"Върджин галактик" осъществи първи суборбитален полет с четирима души на борда на "Юнити" на 11 юли 2021 г. Основателят на компанията Ричард Брансън беше един от тях.