Листнатите на британския пазар компании са изплатили рекордни дивиденти през изминалата година благодарение на увеличаващата се печалба. Въпреки относително незасегнатото от Brexit представяне през 2018 г. сянката на развода без сделка с Европейския съюз вече е надвиснала над Лондонското сити.

За изминалата година изплатените дивиденти от фирмите на основния британски пазар са достигнали 99,8 млрд. паунда (129 млрд. долара). Това представлява ръст от 5,1% спрямо година по-рано, показва проучване на Link Asset Services, цитирано от в. Guardian.

Рекордните резултати се дължат основно на повишаване на печалбата на компаниите през изминалата година, на по-високи от очакваното изплащания на специални дивиденти, както и на ефектите на валутните курсове. Компаниите с дейност извън пределите на Острова се облагодетелстваха от поевтиняването на паунда, тъй като печалбата им във валута нарасна, обърната в лири.

Дори и през четвъртото тримесечие, когато дивидентите обикновено са по-ниски, изплащанията са нараснали с 15,6% на годишна база до 17,3 млрд. паунда.

British American Tobacco има най-голям принос за резултатите, след като е платила сумата от 900 млн. паунда (1,2 млрд. долара) в дивиденти на акционерите си. Най-голям скок като цяло обаче отчита минната промишленост, където ръстът е от 66% до 11 млрд. паунда.