Утре, 1 юни, националният авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс" възобновява полетите по вътрешни линии, които бяха отменени заради коронавируса.

Частните турски авиокомпании - Пегасус, Sun expres и др., също от 1 юни започват да превозват пътници по вътрешни линии.

Първата дестинация ще бъде Истанбул-Анкара-Истанбул.

Въвеждат се нови правила за пътниците в турските самолети с цел да се сведат до минимум контактите с обслужващия екипаж - стюардесите и стюардите, информираха от гражданското въздухоплаване.

Няма да се предлагат чай и кафе по време на полета. Отменя се предлагането на алкохолни напитки, включително за пътниците в първа класа.

Храната ще се предлага пакетирана в кутии или в пакети със съответните дезинфекционни мерки.

Премахват се от употреба стъклените и порцелановите чаши, приборите ще бъдат само за еднократна употреба.

Новост е също наличието на хигиенен екип, отделно от обслужващия персонал. Работата на екипите по хигиената ще бъде да осигуряват чистота и хигиена по време на полета, а също и да контролират хигиената в тоалетните и умивалните.

Преди това бе съобщено, че всички пътници ще трябва да носят маски. Забранява се внасяне на ръчен багаж в самолета с изключение на лаптопи, ръчна чанта и вещи за малки деца. Пътници с температура и кашлица няма да се допускат. На гишетата за чекиране и проверка ще се спазва дистанция.

Международните полети се очаква да бъдат възобновени около 15 юни, ако междувременно не бъдат наложени промени.

Отваря се за полети и второто, по-малко летище на Истанбул - "Сабиха Гьокчен" на азиатския бряг на мегаполиса, което бе закрито преди около два месеца.