Германският автомобилопроизводител "Фолксваген" (Volkswagen) е близо до взимането на решение за строеж на нов завод в Турция, съобщи член на съвета на компанията пред журналисти днес в Берлин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В последния етап на преговори сме с Турция, каза Андреас Тостман, член на съвета на "Фолксваген", отговарящ за производството. Той очаква преговорите да приключат до две седмици, "може би по-рано".

Източници, близки до компанията, казват, че заводът ще струва над 1 милиард евро (1,09 милиарда долара). Ще се произвеждат вероятно 300 000 автомобила годишно - "Фолксваген Пасат" (VW Passat) и почти идентична "Шкода сюпърб" (Skoda Superb) за износ в Източна Европа.

В завода в Маниса, близо до Измир, се очаква да работят около 4000 души. Строителството може да започне в края на 2020 година, а производството - през 2022 година, според източниците.

"Фолксваген" проучва възможностите за изграждането на нов завод в Източна Европа, като е известно, че България е в списъка.

Изпълнението на проекта в Турция би бил политически противоречив заради притесненията на ЕС за ограничаването на свободата на изразяване и правата за провеждане на демонстрации, според вижданията на Евросъюза, при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Аргументацията на "Фолксваген" е, че Турция е страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва Ройтерс.